ASV analītiķi prognozē kritumu Latvijas labības tirgū

© Sputnik / Egor Eremov / Pāriet pie mediju bankasGraudaugu ražas novākšana. Foto no arhīva
Graudaugu ražas novākšana. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šogad graudaugu raža samazināsies par 20%, prognozē ASV Lauksaimniecības ministrijas Ārvalstu lauksaimniecības dienesta speciālisti.

RĪGA, 24. aprīlis — Sputnik. ASV Lauksaimniecības ministrijas prognozes liecina, ka salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, šosezon graudaugu raža Latvijā kritīsies, un samazināsies graudaugu kultūru platības.

Aģentūra LETA citē  ASV Lauksaimniecības ministrijas Ārvalstu lauksaimniecības dienesta (FAS USDA) atskaiti, kurā norādīts, ka graudaugu raža Latvijā varētu sastādīt 2,4 miljonus tonnu, tātad par 0,6 miljoniem tonnu mazāk nekā pērn.

FAS USDA dati liecina, ka 2016.-2017. gg. graudaugu kultūru platība Latvijā mazināsies par 2,5% — līdz 655 tūkstošiem hektāru, tostarp par 4% samazināsies kviešu lauki – līdz 430 tūkstošiem hektāru. Pēc apskata autoru domām, tas saistīts ar graudu cenu krišanos un rezervju palielināšanos visā pasaulē.

Крестьянско-фермерское хозяйство - Sputnik Latvija
Latvijas zemnieki gatavi sākt protesta akcijas

Šajā sezonā kviešu raža Latvijā varētu sastādīt 1,75 miljonus tonnu. Pirms gada tika novākti 2,25 miljoni tonnu. Pēc analītiķu domām, miežu raža varētu veidot 323 tūkstošus tonnu (pērn tika novākti 385 tūkst. tonnu).

Pēdējo piecu gadu laikā Latvija ir kļuvusi par nopietnu vispasaules kviešu tirgus dalībnieci, teikts apskatā. FAS USDA lēš, ka šosezon Latvija varētu eksportēt 2,3 miljonus tonnu graudaugu, tostarp – arī 1,95 miljonus tonnu kviešu.

2014.-2015. gg. lielākais Latvijā audzēto kviešu pircējs bija Irāna, kas iegādājas 247 tūkstošus tonnu graudu.

Ziņu lente
0