NATO paplašināšanai nav pamata

© REUTERS / FRANCOIS LENOIRШтаб-квартира НАТО в Брюсселе.
Штаб-квартира НАТО в Брюсселе. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NATO paplašināšanai nav nekāda pamata, ņemot vērā satraukumu, ko rada Krievijas iespējamā destabilitācija, pavēstīja ASV vēstnieks NATO Duglass Luts. Gruzijas un Ukrainas iestāšanās NATO tuvāko gadu laikā ir maz ticama.

RĪGA, 24. aprīlis — Sputnik. NATO paplašināšanai nav nekāda pamata, ņemot vērā satraukumu, ko rada Krievijas iespējamā destabilitācija, pavēstīja ASV vēstnieks NATO Duglass Luts Drošības forumā Londonā, sestdien ziņoja BNS, atsaucoties uz aģentūras Reuters publicēto informāciju.

"No praktiskā viedokļa es nesaskatu pamatu NATO paplašināšanai tuvāko gadu laikā, vai pat ilgākā laika periodā," – atzina Luts.

Вид на Московский кремль - Sputnik Latvija
The Independent: diplomāti no Maskavas uzvar NATO

Vēstnieks uzsvēra arī Krievijas lomu NATO paplašināšanas procesā.

"Es uzskatu, ka Krievijai ir piešķirta svarīga loma stratēģiskajā situācijā, un šī vide aizkavēs NATO paplašināšanos," – uzsvēra ASV vēstnieks.

Duglass Luts atzīmēja, ka NATO politika jauno dalībvalstu jautājumā joprojām ir atklāta, taču visām 28 dalībvalstīm ir jānonāk pie kopīga viedokļa par jauno valstu uzaicināšanu, kas ir samērā neticami.

"Nav ne mazākās iespējas vienbalsīgi vienoties par drīzu Gruzijas vai Ukrainas pievienošanos," – viņš piebilda.

Krievija jau vairākkārt ir norādījusi, ka tai nav nekādu agresīvu plānu Baltijas reģionā vai citviet. Vienlaikus Maskava uzskata par apdraudējumu NATO paplašināto infrastruktūru pie tās robežām un sola veikt atbildes pasākumus. Piemēram, Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu ziņoja, ka Aizsardzības ministrija turpinās divu jaunu divīziju veidošanu Rietumu kara apgabalā, atbildot uz NATO potenciāla pastiprināšanos Eiropā.

Pēc Krievijas un NATO Padomes sēdes Krievijas pilnvarotais pārstāvis NATO Aleksandrs Gruško pavēstīja, ka dialogs par pasākumiem, kas ļautu veidot uzticības pilnas attiecības starp Krieviju un NATO, nav iespējams, ja nesamazināsies alianses militārā aktivitāte Krievijas robežu tuvumā.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs uzsvēra, ka Krievija neļaus NATO iesaistīt sevi bezjēdzīgā opozīcijā ar alianci. Viņš norādīja, ka NATO meklē ārējo ienaidnieku, kas piešķirtu jēgu tās tālākai eksistencei un militāro izdevumu pieaugumam. Ministrs atzīmēja, ka pašlaik vērojama kopš aukstā kara laikiem nebijusi NATO militārās aktivitātes paplašināšanās alianses austrumu flangā ar mērķi izdarīt militāri politisku spiedienu uz Krieviju.

Ziņu lente
0