Igaunija vēlas norobežoties no Latvijas

© Sputnik / Ruslan Krivobok / Pāriet pie mediju bankasПограничный наряд на контрольно-следовой полосе. Архивное фото
Пограничный наряд на контрольно-следовой полосе. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igauņiem būs nepieciešami vairāki simti robežsargu un astoņi papildu caurlaides punkti, lai apturētu gaidāmo migrantu plūsmu.

RĪGA, 24. aprīlis — Sputnik. Robežas nostiprināšanai Igaunijai nāksies izdot aptuveni 25 miljonus eiro gadā, ja Eiropas Savienības valstīm būs jāatsakās no Šengenas zonas līguma, lai apturētu migrantu plūsmu, pavēstīja Igaunijas IeM pilsonības lietu un robežu kontroles politikas nodaļas vadītājs Janeks Magi.

На границе Латвии и России - Sputnik Latvija
Iekšlietu ministrs: austrumu robežas nostiprināšanai nepieciešami 80 miljoni eiro

Valsts Iekšlietu ministrijas pārstāvis norādīja, ka nav nozīmes atjaunot robežas kontroli visā tās garumā, jo Igaunija nelegālo migrantu acīs ir tikai pieturas punkts ceļā uz Somiju, Zviedriju vai Poliju. Viņš uzsvēra, ka robežkontroles pastiprināšana būs nepieciešama tikai pie Igaunijas un Latvijas robežas.

Iekšlietu minstrija varētu atklāt astoņus kontroles punktus pie 343 kilometrus garās robežas – Veclaicenē (Murati),  Apē (Vastse – Roosa), Ipiķos (Moisakula), Ainažos (Ikla) un četrus kontroles punktus Valgā.

"Ja runājam par sešus mēnešus vai gadu ilgu periodu, mums būs vajadzīgi vēl 400 robežsardzes darbinieki, lai nodrošinātu Igaunijas un Latvijas robežas kontroli. Sākotnējie aprēķini liecina, ka 400 papildu robežsargi un infrastruktūras izveide valstij izmaksās 25 miljonus eiro gadā," — norādīja Magi Igaunijas televīzijas ēterā.

IeM neuzskata, ka nakts aizsegā Latvijas un Igaunijas robežu pa mežiem šķērsos nelegālie imigranti, tāpēc nav nozīmes īpaši lielus resursus veltīt robežas fiziskajai apsardzei. Vienlaikus lielāka uzmanība jāpievērš automašīnām, kas dodas no Latvijas uz Igauniju.

"Taču arī šeit nav jāpārbauda katra automašīna. Tā drīzāk būs izlases kontrole," – piezīmēja Magi.

Aģentūra Frontex vēsta, ka 2015. gadā Eiropas Savienībā ieradušies 1,8 miljoni migrantu. Lielākā daļa no viņiem dodas cauri Turcijai uz Grieķiju un pēc tam – uz citām ES valstīm. Šķērsojot Vidusjūru, bojā gājuši aptuveni 3500 cilvēki. Eiropas komisija norādīja, ka pašreizējā migrācijas krīze ir lielākā kopš Otrā Pasaules kara laikiem.

Martā Igaunijas valdība apstiprināja Igaunijas un Krievijas sauszemes robežas labiekārtošanas projektu. "Nožogojums" izmaksās apmēram 71 miljonu eiro. Sauszemes robeža ar Krieviju stiepjas 339 kilometru garumā. Latvijas un Krievijas robežas nostiprināšanai valdība ir atvēlējusi 17 miljonus eiro. Nožogojums tiks uzstādīts 92 kilometrus garā iecirknī.

Ziņu lente
0