1. maijā arodbiedrības rīkos protesta akciju Rīgas centrā

© Sputnik / Alexey Danichev / Pāriet pie mediju bankasГорода мира. Рига
Города мира. Рига - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Protesta akcijas dalībnieki pieprasa līdzvērtīgu darba samaksu veselības aprūpē un izglītībā.

RĪGA, 20. aprīlis — Sputnik. 1. maijā galvaspilsētas Doma laukumā notiks tautas sapulce "Par cilvēka cienīgu dzīvi un darbu veselam un izglītotam cilvēkam Latvijā", informēja Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) Pēteris Krīgers.

Sapulces dalībnieki apspriedīs situāciju veselības aprūpē, izglītībā, kultūrā, iekšējās un nacionālās drošības jomā kopumā, ziņo aģentūra LETA.

Krīgers uzsvēra, ka protesta akcijas nosaukumā ir uzsvērta ne tikai veselības aprūpes, bet arī izglītības nozīme sabiedrības attīstībā. Viņš atzīmēja, ka protestu akcijas

Лекарственные препараты и градусник для измерения температуры - Sputnik Latvija
Piezvani Belēvičam
datums nav nejaušs, jo 1. maijs ir darba ļaužu solidaritātes diena.

Plānots, ka akcijā piedalīsies aptuveni tūkstotis cilvēku — ne tikai galvaspilsētas, bet arī reģionu iedzīvotāji.

LBAS valde šodien apsprieda veselības aprūpes arodbiedrības prasību atbalstu par situācijas uzlabošanu šajā jomā.

Protesti  nav risinājums

Ministru prezidents Māris Kučinskis vakar pavēstīja, ka mediķu protesta akcijas neatrisinās šīs nozares problēmas. Valdības vadītājs uzskata, ka nepieciešama konstruktīva diskusija. Kučinskis norādīja, ka Ministru kabinetam ir skaidrs precīzs plāns, bet arodbiedrības gaida bezatbildīgus solījumus, ko viņš nekad nedos.

Kučinskis uzsvēra, ka veselības aprūpes nozari nav iespējams nodalīt no pārējām valsts struktūrām. Viņš paskaidroja, ka šajā nozarē, tāpat kā citās jomās, pietrūks finansējuma, ja valsts necīnīsies ar ēnu ekonomiku un "neaiztaisīs caurumus ", caur kuriem nauda iet garām valsts kasei.

Ne tikai solījumi

Veselības ministrs Guntis Belēvičs paziņoja LETA, ka mediķu arodbiedrības prasības situācijas uzlabošanai veselības aprūpē ir pamatotas, un viņš piekrīt ministrijas sociālo partneru viedoklim.

"Arodbiedrību rīcība ir saprotama, jo gadiem ilgi nevar iztikt tikai ar solījumiem," — teica ministrs.

Viņš atzīmēja, ka, ņemot vērā vienas valdības vidējo darbības termiņu, kas nepārsniedz gadu, rezultātā tiek likti arvien jauni un jauni ielāpi. Belēvičs norādīja, ka mediķi prasa ne tikai finansējumu nākamajam gadam, bet arī skaidru priekšstatu par to, kā veselības budžets attīstīsies tuvākajos gados.

Ziņu lente
0