Politika

Kāpēc Melnais Kārlis atklājis skolotāju medību sezonu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis ierosina grozīt likumus tā, lai būtu iespējams kontrolēt Latvijai nelojālos pedagogus un skolas. Specdienestu uzmanības centrā nokļuvuši privātskolas Innova pedagogi, kuri piedalās akcijā "Nemirstīgais pulks".

RĪGA, 19. aprīlis — Sputnik, Vladimirs Dorofejevs. Latvijas izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis ("Vienotība") uzskata, ka Latvijai nepieciešami likumi, kas ļautu labāk uzraudzīt "nelojālos" pedagogus.

Шадурскис Карлис - Sputnik Latvija
Šadurskis nolēmis pievērsties nelojāliem pedagogiem

Savu viedokli politiķis pauda TV3 programmā "Nekā personīga". Ierosinājums sekot nelojālajiem pedagogiem un skolām vēl tiek izstrādāts, tāpēc pagaidām ministrs nevēlējās sniegt žurnālistiem sīkāku informāciju.

Šadurskis pastāstīja, ka vairakkārt apspriedis situāciju skolās ar Drošības policijas vadību un Izglītības kvalitātes valsts dienesta darbiniekiem. Viņš paskaidroja auditorijai, kāpēc vajadzīgs pilnveidots likums.

"Latvijai nelojāls skolotājs, kura mērķis ir mūsu valsts graušana, tajā brīdī, kad inspektors ir klasē, pasniegs visu tieši tā kā vajag. Bet ir instrumenti, lai saprastu, kas ir fasāde un acu aizmālēšana un kas ir reālā situācija skolā. Tāpēc būs vajadzīgi grozījumi," – atzina ministrs.

Par nelojāliem nosaukti divi cilvēki: privātskolas Innova bijušais vadītājs Broņislavs Zeļcermans un pirmskolas klašu pedagoģe Margarita Dragile.

Nav gluži saprotams, ko televīzijas sižeta autori uzskata par nelojalitāti, taču raidījumā tika izmantoti nepolitiskās akcijas "Nemirstīgais pulks" kadri – tajā piedalās abi pedagogi.

Rūpīgi aprēķināti skolas ienākumi (12 tūkstoši eiro gadā) un valsts piešķirto dotāciju summa. Pieminēts arī fakts, ka specdienesti jau pievērsuši īpašu uzmanību skolai Innova.

"Skolas audzēkņi izcīna pirmās vietas starptautiskajās un valsts mēroga olimpiādēs, iestājas labākajās augstskolās pasaulē… Nedod Dievs, ja mūsu skolēnu vecāki kļūs par izplatīto melīgo stereotipu un pārliecības upuriem. Ir sākusies vajāšana politiskās pārliecības dēļ!!!" – raksta "aizdomīgā" pedagoģe Margarita Dragile savā profilā Facebook.

Kas tad īsti tik "nelojāls" notiek šajā privātskolā, it īpaši ņemot vērā to, ka Broņislavs Zeļcermans, viens no aizdomīgajiem pedagogiem, ir atteicies no skolas vadītāja pienākumiem, un Margarita Dragile pašlaik nestrādā – viņas ģimenē gaidāms pieaugums.

Iespējams, šo mācību iestādi apmeklē karavīri okupantu formās un vada viltus pariotisma nodarbības? Daudziem vēl atmiņā palikusi skandalozā epizode: Saeimas deputātam Imantam Parādniekam (Nacionālā apvienība) piederošajā bērnudārzā uz "atklāto nodarbību" ieradās Waffen SS Lettland leģiona formas tērpos ģērbušies kareivji ar vērmahta laiku ieroču maketiem.

Varbūt arī šeit bērnus apciemo kareivji okupantu formas tērpos. Nē. Tādi šeit nenāk. Kas tad par vainu?

Broņislavs Zeļcermans atteicās sniegt komentārus, jo skolā pašlaik notiek akreditācija. Viņš apsolīja visu pastāstīt pēc nedēļas, kad tiks atrisināta ar akreditāciju saistītā situācija.

Savukārt pirmskolas klašu pedagoģe Margarita Dragile piekrita pastāstīt par sevi. Viņa kategoriski noliedza pieņēmumus par savu nelojalitāti un uzsvēra, ka viņa ir valsts patriote.

"Kā tieši varētu izpausties nelojalitāte pirmskolas vecuma bērnu attīstības studijā? – ironizēja skolotāja. – Mēs nelipinām no plastilīna Putinu, Krievijas karogu nezīmējam un ar politiku bērnudārzā nenodarbojamies."

"Mēs nerunājam par vēsturi, politiku un sabiedrību. Manās nodarbībās tiek attīstīta koordinācija, runas prasme un muzikālā dzirde. Taču, kā noprotams, runa nav par to, ko es daru nodarbībās. Runa ir par to, ko es daru ārpus skolas, 9. maijā," — viņa paskaidroja.

Margarita Dragile ir viena no "Nemirstīgā pulka" organizatoriem. Lūk, kas teikts pasākuma mājas lapā: "Daudziem no mums 9. maijs ir ģimeniski miera svētki, un "Nemirstīgais pulks" ir mūsu varonīgo priekšteču piemiņas akcija." Tā nu ir sagadījies, ka reiz izglītības ministram  nācās atkāpties no amata krievu skolēnu protestu dēļ. Tagad viņam lielas raizes rada šī nepolitiskā akcija, un skola Innova var ciest tādēļ, ka tās pedagogi piedalās "Nemirstīgā pulka" pasākumā.

Ziņu lente
0