Viedoklis

Imigrācijas likuma nesekmīgie grozījumi

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimā kārtējo reizi neveiksmi cietuši skandalozie Imigrācijas likuma grozījumi, saskaņā ar kuriem bija paredzēta papildu maksa 10 000 eiro apmērā par termiņuzturēšanās atļaujas pagarināšanu tiem, kas jau ieguldījuši līdzekļus vai iegādājušies nekustamo īpašumu Latvijā.

RĪGA, 16. aprīlis — Sputnik, Vladimirs Dorofejevs. Likumprojekts, kas paredz maksu par termiņuzturēšanās atļaujas pagarināšanu ārvalstniekiem, kas iegādājušies nekustamo īpašumu Latvijā, tika iesniegts Saeimā 10. aprīlī. Grozījumu iniciators – Nacionālā bloka deputāts Edvīns Šņore. Viņš aplēsis, ka bagātie ārvalstnieki varētu ienest Latvijas budžetā apmēram 10 miljonus eiro gadā.

Grozījumi tika noraidīti, taču balsojums bija ļoti daiļrunīgs: Nacionālais bloks pilnā sastāvā atbalstīja sava deputāta iniciatīvu. "Saskaņa" un "Reģionu partija" vienprātīgi iebilda pret tiem. "Vienotība" atturējās paust viedokli. Intrigu radīja "zaļie" un "No sirds Latvijai" – šo frakciju deputāti balsoja gan "par", gan "pret".

Deputāti jau trešo reizi ir noraidījuši Šņores iniciatīvu. Pirms balsojuma tā tika apspriesta Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā, taču arī šeit sapratni neguva.

Likumi ir jāsagatavo juridiski korekti

"Nebūtu pareizi uzskatīt, ka runa šeit ir tikai par politiku, tas ir, par simpātijām vai antipātiju pret tiem, kas lūdz termiņuzturēšanās atļauju, — paskaidroja Saeimas deputāts Boriss Cilēvičs ("Saskaņa"). – Likumprojekts bija absurds un nesagatavots no juridiskā un ekonomiskā viedokļa."

"Vienkārši izsakoties, — turpināja politiķis, — valsts pienākums ir turēt savus solījumus. Grozījumi nebija tiesiski precīzi, piemēram, tajos nebija noteikts pārejas periods. Tika ieteikts attiecināt likumu ne tikai uz cilvēkiem, kas vēl tikai gatavojas lūgt termiņuzturēšanās atļauju, bet arī uz cilvēkiem, kas to jau saņēmuši.""Kad cilvēki maksāja lielu naudu par termiņuzturēšanās atļauju, viņi rēķinājās ar to, ka noteikumi tiks ievēroti! Bet šajā likumprojektā vērojams mēģinājums mainīt noteikumus spēles gaitā. Sak, situācija ir mainījusies, un tagad jums atkal nāksies maksāt. Tas nav godīgi. Nevajag aizmirst, ka tāda žonglēšana ar likumiem ietekmē investīcijas. Šodien tiek apmānīti krievu investori, rīt tiks pievilti vācieši, un parīt investīciju vairs nebūs. Tāpēc likumprojekts izgāzās," – viņš paskaidroja.

"Taču būtu pārāk optimistiski uzskatīt, ka esam aizstāvējuši demokrātiju un kļuvuši pievilcīgi investoru acīs, — norādīja Cilēvičs. – Kad termiņuzturēšanās atļaujas cena Latvijā pieauga, interese par to strauji kritās. Tagad ienāk daudz mazāk naudas. Šķiet, daži deputāti domāja, ka termiņuzturēšanās atļaujas piešķīra tikai Latvija, taču tā nav. Daudzās Eiropas valstīs piedāvājumi ir lētāki, un tās piešķir nevis termiņuzturēšanās atļaujas, bet gan pilsonību, kas ārvalstniekam tāpat dāvā tiesības dzīvot jebkurā pie Šengenas zonas piederošā Eiropas valstī, tostarp arī Latvijā. Tikai nauda ieplūst nevis Latvijas budžetā, bet gan kādas citas valsts budžetā," – atzina "Saskaņas" deputāts.

Neesi pārliecināts? Nebalso!

"Šo jautājumu partijā neesam apsprieduši, tāpēc mūsu frakcijas deputāti balsojuma laikā ņēma vērā savu pārliecību, — stāstīja Zaļo un zemnieku partijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis. – Daži to atbalstīja, citi – noraidīja, un daudzi, tāpat kā es, atturējās. Kāpēc? Es pats atturējos tāpēc, ka es neesmu pārliecināts par to, vai šie grozījumi ir pareizi.

Man vajadzīga papildu informācija. Piemēram, no mūsu finanšu ministra. Vai tas ir izdevīgi, vai efekts būs ilgstošs vai īslaicīgs? Jautājumu ir daudz. Nevaru teikt, ka tas būtu maznozīmīgs jautājums. Gluži otrādi, tas ir aktuāls jautājums, taču tam ir divas puses. No vienas puses tas ir budžeta piepildījums. Tas ir svarīgi, ir nepieciešama izpratne, vai šīs iniciatīvas piepildīs budžetu, vai notiks pretējais? No otras puses, būtu jāsaprot, KAS ir šie investori? Piemēram, kādi ir viņu līdzekļu avoti? Vai būtu ētiski pieņemt investīcijas no tādiem cilvēkiem? Kā specdienesti pārbauda šos cilvēkus? Arī šie jautājumi ir svarīgi. Es pagaidām vēl neesmu gatavs pilnvērtīgai diskusijai šajā jautājumā, tāpēc balsojumā atturējos."

Pēc būtības – saprātīgs ierosinājums

"Manuprāt, šis piedāvajums jaunajiem investoriem ir izdevīgs," – Sputnik Latvija pastāstīja Nacionālā bloka deputāts Kārlis Krēsliņš, kurš šo ierosinājumu uzklausīja divreiz: Nacionālā bloka frakcijas sēdes laikā un Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē. – Pats likumprojekta autors man šorīt paskaidroja, ka grozījumi skar tikai tos, kas gatavojas lūgt termiņuzturēšanās atļauju. Pašreizējie noteikumi pauž, ka par termiņuzturēšanās atļaujas pagarināšanu viņiem jāmaksā 25 tūkstoši eiro, un mēs piedāvājam samazināt šo summu līdz 10 tūkstošiem. Nevaru teikt, ka esmu pilnībā izpratis piedāvājumu. Iespējams, tajā ir kaut kādas juridiskas neprecizitātes. Taču es uzticos saviem partijas biedriem, tāpēc balsoju par grozījumiem."

Pilsonības un imigrācijas lietu pārvaldes interneta vietnē ir norādīti daudz pieticīgāki izcenojumi termiņuzturēšanās atļaujas saņemšanai pastāvīgajiem iedzīvotājiem – aptuveni 100 eiro.

Pavisam citādi ir noteikumi gadījumā, ja cilvēks Latvijā nedzīvo, taču lūdz termiņuzturēšanās atļauju. Šajā situācijā termiņuzturēšanās atļauja izmaksās daudz dārgāk, taču norādīta ir nevis atļaujas cena, bet gan nodokļi, kas jānomaksā gada laikā.

"Vienotības" pārstāvji atteicās sniegt komentārus.

Ziņu lente
0