Bijušais ekonomikas ministrs ierosina mainīt attieksmi pret ceļiem

© Sputnik / Igor Ageyenko / Pāriet pie mediju bankasУкладка асфальта
Укладка асфальта - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas ceļi sniedzas gandrīz divu ekvatoru garumā, taču naudas remontam nepietiek. Kaut kur jāsameklē 4,5 miljoni eiro, ja vēlamies pavizināties pēc sirds patikas.

RĪGA, 15. aprīlis – Sputnik. Ceļu remontam Latvijā tiek piešķirta trīsreiz mazāka summa nekā Lietuvā un Igaunijā, tomēr "Latvijas valsts сeļi" cenšas strādāt, neskatoties uz finansējuma trūkumu.

"Latvijas valsts сeļi" valdes priekšsēdētājs Janis Lange televīzijas kanāla LTV7 programmas "Dzīve šodien" ēterā pastāstīja, ka pēdējo 3-4 gadu laikā valsts galveno ceļu stāvoklis ir pasliktinājies, lai arī vadītājiem tas ne vienmēr esot manāms. Pēc viņa domām, mīti par sliktu remonta kvalitāti ir saistīti ar pašu ceļu slikto kvalitāti – ja arī kāds iecirknis ir izremontēts pēc labākās sirdsapziņas, neviens to nemana, jo tālāk atkal seko bedres un nelīdzenumi.

Kad Eiropas Savienība organizēja nopietnu "Latvijas valsts сeļu" auditu, uzņēmums uzlaboja kvalitātes kontroli, un pērn veica dažādas pārbaudes, tostarp arī plānā neparedzētas inspekcijas. Palīdz arī apzinīgi pilsoņi, kuri zvana un stāsta par to, kur redzēti slikti ceļi. Pateicoties ES finansējumam, galvenos valsts ceļu izdodas remontēt ar mūsdienīgu iekārtu palīdzību.

Diemžēl šogad finansējuma deficīts sasniedzis 4,5 miljonus eiro, un reģiona nozīmes ceļiem naudas nav. Lai atrisinātu šo problēmu, satiksmes ministrs Uldis Augulis pieļauj iespēju atjaunot savulaik likvidēto ceļu fondu vai iekļaut degvielas cenā ceļu nodokli – šāds lēmums pieņemts, piemēram, ASV.

Поезд в Латвии на вокзале - Sputnik Latvija
Rail Baltica: strīdus ceļš

Bijušais ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis ierosināja izmantot principu, kādu attiecinām uz bērniem: jo mazāks bērns, jo tuvāk skola. Vecāko klašu skolēni var doties uz skolu patstāvīgi, tāpēc vecāki var optimizēt skolu. Valsts ceļu remonta jomā šis princips ir sekojošs: ja neizdodas visus ceļus uzturēt vienādi, ir jānosaka prioritātes.

Uzņēmums "Latvijas valsts ceļi" vērtē, ka pašlaik 46 % ceļu ar asfalta segumu ir sliktā vai ļoti sliktā stāvoklī.

Ziņu lente
0