Politika

Saeima atļāvusi ārvalstniekiem kļūt par latviešiem

© Foto : lrvk.govЛатвийский паспорт
Латвийский паспорт - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeima pirmajā lasījumā atbalstīja likumprojektu, kas paplašina to personu sarakstu, kuri var ierakstīt savā pasē tautību "latvietis". Pirmkārt, tās attiecas uz ārzemniekiem.

RĪGA, 15. aprīlis — Sputnik. Latviešu izcelsmes ārzemniekiem vairs nebūs problēmu ar pilsonības iegūšanu. Šodien Saeima pirmajā lasījumā pieņēma jauno likumprojektu, kas ļaus kļūt par latvieti ikvienam, kam ir uzturēšanās atļauja, reģistrācijas apliecība vai pastāvīgās uzturēšanās apliecība.

Saeimas  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisija piedāvāja šādu risinājumu pirms mēneša. Tās mērķis bija veicināt sabiedrības saliedētību. Saskaņā ar iepriekšējo likumu, ārzemniekiem ar latviešu izcelsmi dažkārt bija problemātiski saņemt pilsonību. Kāda persona, kuras abi vecāki bija Latvijas pilsoni, un viens no vecākiem bija latvietis, nav varējusi nedz iegūt Latvijas pilsonību, nedz mainīt tautības ierakstu pasē uz "latvietis".

Tagad katrs, kurš saņēmis uzturēšanās atļauju, reģistrācijas apliecību vai pastāvīgā iedzīvotāja apliecību, ir tiesīgs mainīt tautības ierakstu uz "latvietis" vai "līvs", ievērojot šā likuma prasības par vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņu.

Lēmums tika pieņemts otrajā lasījumā reemigrācijas plāna ietvaros, kas savukārt tika pieņemts 2012. gada beigās.  Valdība cerēja līdz 2016. gadam atgriezt aptuveni 80 tūkstošus aizbraukušos. Līdz šim par rezultātiem nekas nav dzirdams, bet eksperti brīdina, ka katru gadu no Latvijas turpina aizbraukt 10-20 tūkstoši cilvēku. Starp pasākumiem, kas varētu stimulēt atgriešanos, ir pabalsti, vienkāršota bērnu reģistrācija skolās, personu loka paplašināšana, kuri ir tiesīgi saņemt repatrianta statusu, valodas apmācība.

Taču tajā pašā laikā Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisija ir secinājusi, ka process būs sarežģīts — plāna realizācijai tiek izdalīti nepietiekami finanšu līdzekli. Piemēram, 2014. gadā nepieciešamo 1,4 miljonu eiro vietā tika piešķirti tikai 473 tūkst. eiro.

Ziņu lente
0