Politika

Tiešā līnija: Putins par Porošenko, Erdoganu, attiecībām ar ASV un sankciju atcelšanu

© Sputnik / Alexey Druzhinin / Pāriet pie mediju bankasПрямая линия с президентом России Владимиром Путиным
Прямая линия с президентом России Владимиром Путиным - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jau četrpadsmito reizi Krievijas prezidents sarunājās ar valsts iedzīvotājiem valsts centrālo televīzijas kanālu un radiostaciju ēterā. Valsts vadītājs uz Krievijas iedzīvotāju jautājumiem atbildēja no televīzijas studijas Iļjinkā netālu no Kremļa. Tiešo līniju vadīja Valērija Korabļova (Pirmais kanāls) un Jevgēņijs Rožkovs (VGTRK).

Par Porošenko un Erdoganu

Diskusiju kluba "Valdajs" vadītājs Andrejs Bistrickis pavēstīja, ka tikai pirms gada Turcijas prezidents tika uzskatīts par Putina draugu, un atgādināja arī par sarežģīto situāciju Ukrainā. "Mēs neatradīsimies naidīgi noskaņotu valstu ielokā," – iebilda Putins. Prezidents atgādināja par sadarbību ŠSO un BRICS ietvaros. "Mums ir ļoti labas attiecības ar kaimiņiem," – piebilda prezidents un norādīja, ka attiecības ar Turcijas tautu ir labas, taču valsts vadītāju rīcību Krievija uzskata par neadekvātu.

12 gadus vecā Varja Kuzņecova pajautāja Putinam, kā viņš rīkotos gadījumā, ja slīktu Porošenko un Erdogans – kuru no viņiem viņš izglābtu vispirms. Putins pasmaidīja un piezīmēja, ka meitene ar savu jautājumu iedzinusi viņu strupceļā.

"Ja kāds ir nolēmis noslīkt, viņu izglābt neizdosies. Mēs esam gatavi sniegt palīdzīgu un draudzīgu roku ikvienam mūsu partnerim, protams, ja viņš to vēlas," – paskaidroja valsts vadītājs.

Par atpūtu un elektroenerģiju Krimā

"Kad dosieties atpūsties uz Krimu?" – šis jautājums Putinam tika uzdots translācijas laikā no pussalas. "Pagaidām par to vēl neesmu domājis, taču Krimā noteikti ieradīšos vismaz uz dažām dienām. Paldies jums," – prezidents atbildēja uz ielūgumu.

Sarunas laikā prezidents pajautāja: "Vai pie jums tur ir vēss?" Krimas pārstāvji pastāstīja, ka pussalā pašlaik laiks ir mainīgs, tāpēc Putins pavaicāja, vai viņam tiekot garantēts labs laiks, ja jau viņu aicina atpūsties Krimā. "Nu, protams, Vladimir Vladimirovič," – apsolīja Krimas iedzīvotāji.

Празднование годовщины Крымской весны в Крыму - Sputnik Latvija
Krimas pavasaris: pēc diviem gadiem

Sarunā ar Krimas pussalu prezidentam pavēstīja, ka elektroenerģija pussalā tiekot padota tikai noteiktā laikā, taču par to iedzīvotāji neskumst – bērni mazāk spēlē savus gadžetus un vairāk laika pavada ar vecākiem, tomēr painteresējās, kad darbu uzsāks enerģijas tilts. "Divu nedēļu laikā, vai vismaz ne vēlāk kā pēc trim nedēļām tiks ieslēgta vēl viena līnija. Tad būs 800 MW," – apsolīja prezidents. Viņš piebilda, ka šī līnija pilnībā nodrošinās apjomu, ko Krima saņēma no Ukrainas. 2017.-2018. gg. tiks nodrošināta papildu jauda – četri bloki pa 400 MW.

Par attiecībām ar ASV

Šodien iespējams minēt vairākus Krievijas un ASV sadarbības piemērus, tostarp arī cīņu ar terorismu, taču pie tam Vašingtonai attiecībā pret Maskavu nevajadzētu izmantot spēka un impērisko ambīciju pozīcijas. ASV vajadzētu cienīt savus partnerus, — pastāstīja Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

"Mūsu divpusējās attiecībās ir bijuši brīži, kad cieši sadarbojāmies un panācām ļoti labus rezultātus nacionālajā un starptautiskajā līmenī. Arī šodien varu minēt tamlīdzīgas

Республиканские кандидаты на пост президента США Джеб Буш, Тед Круз и Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Tramps un Bušs strīdās par Krieviju
sadarbības piemērus: masveida iznīcināšanas ieroču neizplatīšanas jautājumi, cīņa ar terorismu, Irānas kodolprogrammas risinājumi, ķīmisko ieroču likvidācija Sīrijā. Ir arī citi pozitīvas saskarsmes piemēri," – Putins pastāstīja tiešās līnijas laikā.

Atbildot uz jautājumu par to, kurš ASV prezidenta posteņa kandidātiem no Krievijas viedokļa ir sliktāks – Hilarija Klintone vai Donalds Tramps, prezidents atzīmēja, ka "jāmeklē labākie."

"Ja mūsu partneri, nerunājot pat par konkrētiem cilvēkiem, vadīsies no savas izcilības maldīgā pieņēmuma, tas nozīmēs, ka viņi vienmēr pretendēs uz īpašu stāvokli un īpašām tiesībām. Tā ir gnozeoloģiska kļūda. Ir jāizvērtē problēmas sakne un jārīkojas nevis no spēka un diktāta pozīcijas, nevis no impērisko ambīciju viedokļa, bet gan ar cieņu pret visiem saviem partneriem. Protams, arī pret Krieviju. Bez tās nav iespējams veidot mūsdienīgas un demokrātiskas starptautiskās attiecības," – uzsvēra Putins.

Rietumu sankcijas

Putins pavēstīja, ka netic drīzai pret Krieviju vērsto sankciju drīzai atcelšanai, taču gadījumā, ja to darbība turpināsies, arī Krievija pagarinās atbildei noteiktos ierobežojumus.

"Es nedomāju, ka tuvākajā laikā mūsu partneri izlems atcelt pret mūsu valsti vērstos liegumus un ierobežojumus, neskatoties uz to, ka Minskas vienošanās (Ukrainas jautājumā – red. piez.) tiek izpildītas… Viņi (Rietumi – red. piez.) nevar atzīt, ka viņi ir ielīduši nevietā un nokļuvuši strupceļā, tāpēc viņi kaut ko domās un uzturēs spēkā liegumus. Tas nozīmē, ka mēs saglabāsim atbilstošos ierobežojumus viņu pārtikas produktu piegādei mūsu tirgū," – paskaidroja Putins.

Viņš piebilda: "Gadījumā, ja viņi tomēr sapratīs, ka viņu pašu interesēs būtu atcelt šos ierobežojumus, tad, protams, mūsu stāvoklis sarežģīsies."

"Tāpēc, ka saskaņā ar WTO noteikumiem mēs būsim neaizsargāti, ja saglabāsim savas antisankcijas. Mēs uzmanīgi sekosim šim procesam," – atgādināja Krievijas prezidents.

V.Putins uzsvēra, ka Krievijas kontrsankciju atcelšanas gadījumā tomēr "pieejamas vairākas agrorūpnieciskā komplekta atbalsta iespējas."

Kā zināms, Krievijas un rietumvalstu attiecības pasliktinājās Ukrainas konflikta rezultātā. 2014. gada jūlijā ES un ASV pēc sankcijām, kas bija vērstas pret atsevišķām personām un kompānijām, ieviesa pasākumus pret veseliem Krievijas ekonomikas sektoriem. Par atbildi Krievija ierobežoja pārtikas produktu importu no valstīm, kas pievienojās pret to vērstajām sankcijām. 2015. gada jūnijā, kad sankcijas tika pagarinātas, arī Krievija pagarināja pārtikas produktu embargo uz vienu gadu – līdz 2016. gada 5. augustam.

Ziņu lente
0