Politika

Ventspils mērs saskata totalitārisma pazīmes lēmumā par Sputnik bloķēšanu

© Foto : Юрис ПресниковсАйвар Лембергс
Айвар Лембергс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs atbildēja uz iedzīvotāju jautājumiem par krievvalodīgo mediju bloķēšanu.

RĪGA, 14. aprīlis — Sputnik. Latvijas varas iestādes, kas aizliedza krievvalodīgos plašsaziņas līdzekļus Ventspils mērs salīdzināja ar fašistisko Vāciju un PSRS. Emocionālie vārdi tika pausti raidījuma ēterā portālā Ventasbalss.lv.

Viņš atgādināja, ka 1941. gadā, kad Latviju okupēja fašistiskā Vācija, tika izdota pavēle: visiem, kas klausījās "nepareizo radio", draudēja cietumsods vai pat nāves sods. Pašreizējā situācija – Sputnik portāla un televīzijas kanāla "Rossija RTR" aizliegšana Aivaram Lembergam atgādināja toreizējos rīkojumus.

"Pats lēmums par bloķēšanu informācijas brīvas izplatīšanās laikmetā ir totalitārisma izpausme. Kāpēc viņi izvēlas cilvēku vietā, ko viņiem klausīties, ko – ne? Tādā veidā mēs esam nonākuši līdz PSRS vai fašistiskās Vācijas līmenim," – paziņoja Lembergs.

Просмотр на компьютере сайта Sputnik Латвия - Sputnik Latvija
Sputnik Latvija lasītāju skaits pēc bloķēšanas domēna zonā.lv pieaudzis

Venstpils mērs norādīja, ka gadījumā, ja kāds tiek aizliegts, tas nozīmē, ka viņš runā patiesību, bet tas, kurš aizliedz, no patiesības baidās. Viņš pats padomju laikos ir klausījies aizliegto radiostaciju "Amerikas balss", lai saprastu, kas patiesībā notiek pasaulē. Taču tagad, interneta laikmetā ikvienu aizliegumu iespējams apiet, tāpēc Latvijas varas iestāžu pozīcija ir īpaši tuvredzīga. Viņi ir tikai snieguši papildu reklāmu televīzijas kanālam "Rossija RTR".

Ventspils mērs Aivars Lembergs Latvijā ir ļoti populārs. Nesen veiktās aptaujas dalībnieki bieži norādīja, ka tieši šis politiķis ir pelnījis godināšanu Neatkarības svētku svinīgajā pasākumā.

Телевизионная вышка в Риге - Sputnik Latvija
Uz sešiem mēnešiem aizliegta kanāla Rossija RTR retranslācija

Atgādināsim, ka aģentūra Sputnik Latvija saņēma oficiālu paziņojumu par resursa bloķēšanu domēna zonā.lv, jo esot pārkāpts Eiropas Padomes lēmums par ierobežojošajiem pasākumiem sakarā ar Ukrainas teritoriālās integritātes, suverenitātes un neatkarības apdraudējumu. Aģentūras Sputnik pārstāvji paskaidroja, ka tās darbā nav pārkāpts neviens Latvijas un ES normatīvo aktu punkts. Latvijas Ālietu ministrija ierosināja bloķēt portālu sputniknews.lv, jo uz Starptautiskās informācijas aģentūras vadītāju Dmitriju Kiseļovu attiecinātas ES sankcijas.

Pēc portāla bloķēšanas domēna zonā.lv informācijas aģenrtūra un radio Sputnik laida klajā ziņu resursu Sputnik Latvija krievu un latviešu valodās domēna zonā.com.

Vēlāk Nacionālā elektronisko plašsaziņu līdzekļu padome (NEPLP) pieņēma lēmumu uz sešiem mēnešiem aizliegt televīzijas kanāla "Rossija RTR" retranslāciju Latvijas teritorijā. Padomes priekšsēdētāja Aija Duļevska pavēstīja, ka tā darbā konstatēti trīs pārkāpumi – padome esot saskatījusi "kara propagandu". Par attiecīgo lēmumu tika informēta Eiropas Komisija. Pašlaik padomes lēmums apstrīdēts tiesā.

Ziņu lente
0