Politika

Lietuva pirmā ievieš Savčenko sankciju sarakstu

© Foto : Lithuanian Ministry of ForeignМинистерство иностранных дел Литовской республики
Министерство иностранных дел Литовской республики - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kijeva ir ieviesusi personīgās sankcijas pret 84 cilvēkiem, atbildot uz Nadeždas Savčenko un Oļega Sencova notiesāšanu Krievijā. Sarakstā iekļautie tiesneši paskaidroja, ka viņu turpmāko darbību sankcijas neietekmēs.

RĪGA, 14. aprīlis — Sputnik. Lietuva ir paziņojusi, ka turpmāk aizliedz apmeklēt valsti personām, kas saistītas ar Krievijā notiesātās ukraiņu kareives Nadeždas Savčenko arestu. N.Savčenko tika notiesāta par Krievijas valsts televīzijas un radio kanāla žurnālistu slepkavību Donbasā. Informāciju par personīgo sankciju ieviešanu nesen sniedza Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs.

Kopumā Ukrainas sankciju sarakstā iekļauti 27 tiesneši no Maskavas, Rostovas pie Donas, Simferopoles un Voroņežas, kā arī trīs  Doņeckas pilsētas tiesas tiesneši, kuri izskatīja Savčenko lietu.

"Konkrēti runa ir par Krievijas tiesnešiem un prokuroriem, kuri bija tieši saistīti ar šo cilvēku arestu. 46 personas jau ir noteiktas un iespēja iebraukt Lietuvas teritorijā tām ir liegta," – pavēstīja Linkevičs aģentūrai BNS.

Viņš piebilda, ka, iespējams, saraksts tiks papildināts.

Marta beigās Ukrainas ierēdņi iekļāva sankciju sarakstā 84 personas sakarā ar Ukrainas pilsoņu notiesāšanu Krievijā, kur brīvības atņemšana tika piespriesta Nadeždai Savčenko par krievu žurnālistu slepkavību un Oļegam Sencovam, kurš tika notiesāts ar brīvības atņemšanu uz 20 gadiem par teroraktu organizēšanu Krimā.

Krimas prokurore Nataļja Poklonska šo sarakstu nosauca par Ukrainas varas iestāžu patvaļību un aizsargreakciju. Tiesneši Maskavā paskaidroja, ka iekļaušana sankciju sarakstā viņu turpmāko darbu neietekmēs. Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs pavēstīja, ka visi tiesas procesi Krievijā, tostarp arī Savčenko lietas izskatīšana, norit atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem.

Tiesa konstatēja, ka 2014. gada 17. jūnijā ukraiņu oficiere Savčenko atradusies bataljona "Aidar" dislokācijas vietā ciema Metallist apkaimē Luhanskas apgabala

Оглашение приговора Надежде Савченко - Sputnik Latvija
Vai 22 gadu pietiks, lai Savčenko labotos?
Slavjanoserbskas rajonā, kur organizēja slēptu novērošanu un artilērijas uguns korekciju Luhanskas zemessargu posteņa zonā, kur atradās arī civiliedzīvotāji. To vidū bija arī trīs Krievijas pilsoņi – VGTRK korespondenti. Apšaudes laikā gāja bojā divi no viņiem – Igors Korņeļuks un Antons Vološins.

2015. gada augustā Krievijas tiesa piesprieda brīvības atņemšanu uz 20 gadiem ukraiņu režisoram Oļegam Sencovam. Viņš tika apsūdzēts par teroraktu organizēšanu Krimā. Vienlaikus brīvības atņemšana uz 10 gadiem tika piespriesta arī Sencova līdzzinātājam Aleksandram Koļčenko.

Ziņu lente
0