Politika

Stoltenbergs nepauda optimismu sakarā ar KF-NATO padomes sēdi

© AFP 2023 / JOHN THYSГенеральный секретарь НАТО Йенс Столтенберг
Генеральный секретарь НАТО Йенс Столтенберг - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Alianses vadītājs apstiprināja, ka NATO lēmums pārtraukt praktisko sadarbību ar KF, kas tika pieņemts pirms diviem gadiem, joprojām paliek spēkā.

RĪGA, 12. aprīlis — Sputnik. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs uzskata, ka iespēja atsākt biznesa sakarus ar KF pagaidām ir apšaubāma, vēsta portāls Defense News.

Pēc portāla datiem, Krievija- NATO pastāvīgo pārstāvju padomes sēde notiks 20. aprīlī NATO galvenajā mītnē Briselē. To arī iepriekš apstiprināja Krievijas ĀM.

"Šī tikšanās ir mūsu politiskā dialoga turpinājums. Tajā pašā laikā nebūs atgriešanās pie parastas situācijas, kamēr Krievija neatsāks respektēt starptautiskās tiesības," — sacīja Stoltenbergs.

Krievija- NATO padome tika izveidota 2002. gadā, pēdējā sēde diplomātu līmenī notika 2014. gada jūnijā. Kopš tiem laikiem Ziemeļatlantijas alianses un Krievijas dialogs tika pārtraukts Ukrainas konflikta dēļ.

Par iespēju atsākt Krievija- NATO padomes darbu pagājušā gada decembrī paziņoja alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Maskavā uzsvēra, ka kontaktē "ar NATO sekretariāta valdību, saistībā ar problēmām, kas varētu būt apspriestas".

NATO karogs - Sputnik Latvija
Eksperti nav vienisprātis par Krievijas un NATO gaidāmo apspriedi

"Šis lēmums paliek spēkā," — sacīja alianses ģenerālsekretārs, norādot uz alianses lēmumu pārtraukt praktisko sadarbību ar KF 2014. gada aprīlī. Tajā pašā laikā, pēc viņa teiktā, NATO politiskā dialoga un militāro sakaru kanāli joprojām ir atvērti.

Eksperti dažādi novērtē gaidāmo tikšanos. Piemēram, politologs Jevgēņijs Bužinskis nesagaida no padomes sēdes ārkārtīgus lēmumus.

"Es domāju, ka nekādi politiskie lēmumi tur nevar būt pieņemti, ņemot vērā, ka tā ir Krievija – NATO pastāvīgo pārstāvju padomes sēde. Tur var notikt tikai sākotnējā viedokļu apmaiņa," — uzsvēra eksperts.

Savukārt MVU docents Aleksejs Fenenko sveicinājis ziņu par tikšanos, jo lēmums par sēdes norisi nozīme kaut kāda kontakta saglabāšanu starp Krieviju un aliansi.

Ziņu lente
0