Politika

Igaunijas premjers: Sputnik netiks slēgts, bet tā darbs tiks novērots

© Sputnik / Alexey Filippov / Pāriet pie mediju bankasЛоготип международного информационного бренда Sputnik
Логотип международного информационного бренда Sputnik - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas valdība pienācīgi reaģēs gadījumā, ja tiks "pārkāptas vārda brīvības tiesības", paziņojis Igaunijas premjers Tāvis Reivass.

RĪGA, 11. aprīlis — Sputnik. Igaunijas Konservatīvās Tautas partijas deputāti (EKRE) nosūtīja oficiālu pieprasījumu valsts Ministru prezidentam Tāvim Reivasam.

Viņi interesējas, kā valdība grasās pretoties "Krievijas propagandai" saistībā ar Sputnik Igaunija darbības uzsākšanu.

Reivass atbildējis, ka viņš atbalsta vārda brīvības un atklātības principus, un uzskata, ka "vislabākā pretinde no propagandas — brīvie mediji".

Tomēr, pēc premjera teiktā, valdība cieši novēro portāla darbību.

"Gadījumā, ja portāls pārkāps igauņu likumus vai ļaunprātīgi izmantos vārda brīvības tiesības, sekos atbilstoša reakcija no kompetentu institūciju puses," — apgalvoja premjerministrs.

Revaiss paziņojis, ka Igaunijas atbilde uz "Krievijas propagandu" ir saskaņota ar Eiropas Savienības un NATO komunikāciju stratēģiju. Piemēram, Igaunijas valdība, pretoties nevēlamai informācijai, ievēro četrus pamatprincipus.

Павильон международного информационного бренда Sputnik - Sputnik Latvija
Igaunijā sācis darbu ziņu portāls Sputnik

Pirmkārt, Ministru kabinets seko "naidīgai propagandai" un pēc iespējas atmasko tās mehānismus. Pēc premjera teiktā, šai darbā ietilpst arī " kritiskās domāšanas attīstība skolas izglītības ietvaros".

Otrkārt, tā piedāvā alternatīvus informācijas avotus. Kā piemēru Revaiss minēja krievvalodīgā kanāla ETV + startu. Jautājumu par kanāla reitingiem premjers atcirta, teikdams, ka tie viņam nav zināmi.

Treškārt, valdības vadītājs uzsvēra nepieciešamību maksimāli aktīvi paust savu pozīciju un ieteica to atkārtot.

Visbeidzot, ceturtais princips: Igaunijai ir savlaicīgi jāmaina savi likumi, lai sekotu mediju tehnoloģiju sfērai.

Iepriekš Igaunijas valdības organizācijas paziņoja, ka neuzskata Sputnik ne par plašsaziņas līdzekli, ne par brīvas preses pārstāvi. Tika ieviests neformāls, bet stingrs aizliegums valsts ierēdņiem kontaktēties ar Krievijas mediju projektu.

Agrāk Sputnik Latvija saņēma oficiālu paziņojumu par resursa slēgšanu domēna zonā.lv. Latvijas ĀM nosūtījusi vēstuli arī ieteikumu par portāla sputniknews.lv domēna.lv bloķēšanu, jo MIA “Rossija Segodņa” vadītājs Dmitrijs Kiseļovs ir iekļauts ES sankciju sarakstā.

Павильон новостного агентства Sputnik в Санкт-Петербурге - Sputnik Latvija
Kāpēc Sputnik tā biedē Latvijas valdību

Aģentūra  Sputnik pavēstīja, ka nav pārkāpts neviens Latvijas un ES spēkā esošo normatīvo aktu punkts. 

Kiseļovs vēlāk atzina, ka Latvijas varas iestāžu lēmums ir īsta panika. Viņš pavēstīja, ka Sputnik Latvijā ir slēgts pēc Eiropas Savienības lēmumu brīva traktējuma, neskatoties uz to, ka EP lēmumi skar viņu personīgi, nevis aģentūru.

Sputnik Latvija atsāka savu darbu domēna zonā.com.

Ziņu lente
0