Eiropas Komisija neatkāpsies no vīzu atcelšanas Ukrainas pilsoņiem

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Parlamentam un ES Padomei ir jāapstiprina Eiropas Komisijas priekšlikums.

RĪGA, 11. aprīlis — Sputnik. Eiropas Komisija izpildīs savu solījumu un rosinās ieviest bezvīzu režīmu ar Ukrainu, neskatoties uz referenduma rezultātiem Nīderlandē par ES un Ukrainas asociācijas līgumu, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz Reuters.

"Tas var izskatīties kā Nīderlandes pilsoņu viedokļa ignorēšana, bet mums (ES — red.) ir jāizpilda Kijevai dotais solījums," — sacīja aģentūrai augsta ranga avots Eiropas Savienībā, piebilstot, ka Komisija ieslēgs savā piedāvājumā pantu, kas nodrošinās iespēju īslaicīgi atjaunot vīzu barjeras migrantu ieplūdes gadījumā.

Флаги стран ЕС - Sputnik Latvija
Trešā daļa Nīderlandes iedzīvotāju nevēlas redzēt Ukrainu ES sastāvā
Martā Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žans Klods Junkers apsolīja Pēterim Porošenko, ka EK aprīlī uzstāsies ar likumdošanas iniciatīvu par vīzu liberalizāciju ar Ukrainu. Tam ir jābūt apstiprinātām Eiroparlamentā un ES Padomē, kurā piedalās visas savienības dalībvalstis.

Konsultatīvā referenduma laikā Nīderlandē tikai 38,1% balsotāju atbalstījuši ES un Ukrainas asociācijas līgumu, bet 61,1% iestājušies pret līguma ratifikāciju. Nīderlandes premjerministrs Marks Rute sacīja, ka ir satraukts ar referenduma rezultātiem, un neizslēdz iespēju pārskatīt lēmumu par līguma ratifikāciju.

Tas bija konsultatīvs referendums, un tā rezultāts nav tiesiski saistošs. Galīgo lēmumu par ES un Ukrainas asociāciju pieņems ES dalībvalstis.

Ukraina pēc asociācijas līguma parakstīšanas 2014. gada jūnijā paziņoja par vēlmi kļūt par Eiropas valstu apvienības dalībvalsti. Lai to īstenotu, eiropieši pieprasa pastiprināt cīņu ar korupciju, veikt reformas pie robežas un izsniegt personu apliecinošus dokumentus atbilstoši biometrisko ID-karšu paraugam.

Ziņu lente
0