Delna: VID negodīgie darbinieki ir jāatlaiž no valsts iestādēm

CC0 / AlexanderStein / Евро и калькулятор
Евро и калькулятор - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valdības plānotā rotācija ir ļoti slikts signāls, uzskata Jānis Volberts: negodīgs darbinieks nevar palikt nesodīts un turpināt strādāt valsts pārvaldē.

RĪGA, 8. aprīlis — Sputnik. Negodīgajiem Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbiniekiem nav vietas valsts struktūrās, intervijā Latvijas Radio paziņoja Sabiedrības par atklātību "Delna" vadītājs Jānis Volberts. Viņaprāt, šo cilvēku pārcelšana uz citām valsts iestādēm ir nepieņemams risinājums, ziņo aģentūra LETA.

"Nekas nemainās. Ja negodīgu cilvēku pārliksim no tomātu lauka gurķu vagā, apetīte nemazināsies, viņš turpinās ēst," — teica Volberts.

Volberts uzskata, ka plānotā rotācija ir slikta iezīme. Iznāk, ka negodīgs darbinieks var palikt nesodīts un turpināt strādāt valsts pārvaldē — par spīti tam, ka atrodas interešu konflikta situācijā un ir pārkāpis likumus.

"Iespējams, rotācija nozīmē, ka valdība nevar atrast labāku risinājumu vai, iespējams, to nepieļauj normatīvie akti," — uzsver Delnas vadītājs.

Vispirms jātiek skaidrībā, vai ir bijuši nopietni pārkāpumi. Pēc tam, ja iemesls patiešām ir, cilvēks ir jāatlaiž no valsts pārvaldes iestādēm, uzskata Jānis Volberts.

Latvijas parlamentārā frakcija Latvijas Reģionu apvienība (LRA) jau ir pieprasījusi atbrīvot no amatiem visu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadību un atklāta konkursa kārtībā pieņemt darbā cilvēkus ar tīru reputāciju.

Trešdien Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) vienojies ar KM locekļiem un citām atbildīgajām amatpersonām par to, ka negodīgie VID darbinieki netiks atlaisti – viņi tiks parcelti uz citiem amatiem ārpus finanšu iestādēm. Negodīgo darbinieku pārcelšana tiks veikta rotācijas kārtībā, informēja Kučinskis. Proti, tie paliks valsts dienestā.

Konkrētu amatpersonu vārdi tiks nosaukti, kad specdienesti savāks pietiekami daudz pierādījumu, lai izvirzītu pret viņiem apsūdzības. Turpmāk tāda rotācija VID struktūrvienībās notiks regulāri. Līdz 1. maijam par negodīgumu aizdomās turētajiem darbiniekiem ir jāpamet savi amati VID struktūrās.

Agrāk Māris Kučinskis norādīja, ka viņam nav skaidrs, kāpēc šie cilvēki vēl nav atlaisti, jo nav pieļaujama amata izmantošana peļņas gūšanai.

Денежная копилка - Sputnik Latvija
VID "tīrīšana": pārcelt nedrīkst atlaist

VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone 1.martā ir iesniegusi Finanšu ministrijā Finanšu policijas un VID amatpersonu sarakstu, kuras tiek turētas aizdomās par negodīgumu, un ierosinājusi atbrīvot šīs amatpersonas no dienesta pienākumu pildīšanas. 

VID izcēlās milzīgs skandāls, kad pārraides "De facto" (LTV) žurnālistiem izdevās ierakstīt atklātu interviju ar vienu no "ēnu baroniem", kurš nodarbojās ar nodokļu nemaksāšanas shēmām.

VID darbinieku deklarāciju analīzes rezultātā žurnālisti konstatēja interesantas nianses, kas ļāva pieņemt, ka daži finanšu iestādes darbinieki, iespējams, nav gluži godīgi.

Māris Kučinskis - Sputnik Latvija
Premjeram neesot skaidrs, kāpēc negodīgie VID darbinieki vēl nav atlaisti

VID izmeklētāju deklarācijās bieži norādīti skaidrās naudas uzkrājumi, dāsnas naudas dāvanas no radiniekiem, lieli aizdevumi trešajām personām un pat laimesti azartspēlēs — ticamāks šķiet pieņēmums, ka runa ir par nelikumīgā ceļā saņemtu naudas līdzekļu legalizāciju.

Skandalozs bija Finanšu policijas vecākā izmeklētāja Roberta Dirnēna un viņa brāļa Kaspara Aleksandrova stāsts. Viņi no mātes saņēma mantojumā gandrīz pusmiljonu eiro, ieskaitot skaidru naudu.

Pēc Eiroparlamenta pieprasījuma norīkoto pētījumu rezultāti liecina, ka korupcijas rezultātā Latvija, var zaudēt līdz 5,67 miljardus ASV dolāru (5,08 miljardi eiro) gadā.

Ziņu lente
0