Nordea banka Latvijā noliedz savu līdzdalību "Panamas dosjē" lietā

© Sputnik / Максим Богодвид / Pāriet pie mediju bankasБанковские ячейки. Архивное фото
Банковские ячейки. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nordea banka, kas pieminēta "Panamas dosjē", paziņojusi, ka tās uzdevums ir palīdzēt klientiem nomaksāt visus nodokļus.

RĪGA, 5. aprīlis — Sputnik. Nordea banka ir aktīvs Latvijas finanšu tirgus dalībnieks, kas, iespējams, piedalījusies ārzonas uzņemumu izveidē savu klientu vajadzībām. Šī informācija izriet no Panamas uzņēmuma Mossack Fonseca dokumentiem. Varas iestādes Zviedrijā, kur atrodas bankas galvenā mītne, nosauca šo informāciju par šokējošu. Kompānijas, kas veidoja ārzonas uzņēmumus, rīcībā esošā datu bāze – "Panamas dokumenti", liecina, ka Nordea ieņem sesto vietā pasaules lielāko banku sarakstā, kas saistītas ar Mossack Fonseca darbību, vēsta zviedru izdevums Dagens Industri.

Medijos ir nonākuši vairāk nekā 10 tūkstoši dokumentu. Tie liecina, ka Nordea palīdzējusi saviem klientiem veidot ārzonas uzņēmumus valstīs, kas tiek uzskatītas par nodokļu paradīzi. Kopumā banka 2010.-2012. gados sniegusi starpnieka pakalpojumus 300-400 šādu uzņēmumu nodibināšanā.

Likums un kārtība

Nordea Komunikācijas departamenta vadītāja Baltijas valstīs Signe Lonerte paziņoja aģentūrai LETA, ka banka ievēro ar naudas atmazgāšanu un izvairīšanos no nodokļu maksāšanas saistītos tiesiskos aktus.

"Mēs neatbalstām un darām visu, lai nepieļautu, ka klienti banku izmanto nelegāliem mērķiem. Bankas nodokļu ieteikumu politika un ētiskie standarti ir skaidri definēti – mēs neaicinām un neiedrošinām klientus iesaistīties nodokļu shēmās, lai izvairītos no nodokļu nomaksas. Gluži otrādi, mūsu uzdevums ir palīdzēt klientiem nomaksāt visus nodokļus," uzsver bankas pārstāve.

Septiņi drosmīgie

Informācijas "noplūde" 2,6 terabaitu apjomā ar informāciju par Mossack Fonseca klientiem un operācijām, ko pati kompānija dēvē par noziegumu, nodarījusi kaitējumu vairāk nekā 210 tūkstošiem kompāniju 21 ārzonas jurisdikcijā, simtiem pazīstamu politiķu, uzņēmēju, tostarp, arī septiņiem uzņēmējiem no Igaunijas – par to liecina Nodokļu un muitas departamenta informācija.

Laikraksts The Irish Times ziņo, ka Mossack Fonseca ārzonas pakalpojumus izmantojuši 880 uzņēmumi no Igaunijas. Datus par 40 gadus ilgo Panamas firmas darbību izmeklē desmitiem žurnālistu no dažādām pasaules valstīm. Viņus piesaistījis Starptautiskais izmeklējošo žurnālistu konsorcijs  (ICIJ)

Legālā ārzona

Zviedrijas finanšu ministre Magdalēna Andersone nosauca par Nordea publicētos datus par šokējošiem, jo zviedri uzskata, ka nodokļi ir jamaksā visiem. Stāvoklis ir vēl nopietnāks, jo attiecīgā periodā Nordea līdzīpašnieku vidū bijusi arī Zviedrijas valsts.

Signe Lonerte pavēstīja, ka Nordea International Private Banking Luksemburgā jau 2009. gadā ir sākusi aktīvi risināt jautājumus, kas saistīti ar izvairīšanos no nodokļu nomaksas, izdarot vairāk, nekā to prasa industrijas standarti.

"Ne visus jaunā pieeja apmierināja, tāpēc pašlaik arvien mazāk klientu tiek saistīti ar nelegālām nodokļu shēmām," – pavēstīja Lonerte.

Viņa paskaidroja, ka ārzonas struktūras iespējams izmantot kā legālu un administratīvu līdzekli atsevišķiem klientiem ar ļoti sarežģītu un starptautisku biznesu. Šādos gadījumos Nordea dara visu iespējamo, lai nodrošinātu klientu ienākumu deklarāciju saskaņā ar likumu.

Viņa piebilda, ka šī gada 1. janvārī spēkā stājušies jauni standarti, tāpēc dati par klientu uzkrājumiem un ieņēmumiem automātiski tiek nodoti oficiālajām kontroles iestādēm.

Купюра 500 евро - Sputnik Latvija
Latvijas bankai nāksies samaksāt naudas sodu – 1 miljonu eiro

Zelta Mossack Fonseca

Uzņēmuma Mossack Fonseca tapšana, saskaņā ar žurnālistu datiem, saistīta ar tā saucamo gadsimta noziegumu —  zelta stieņu un dārglietu zādzību no krātuves Londonas piepilsētā 1983. gada novembrī. Nolaupītā summa tobrīd sastādīja gandrīz 100 miljonus dolāru jeb vienu miljardu pašreizējās cenās. Viens no Panamas kompānijas dibinātājiem Jurgens Mosaks palīdzējis atmazgāt nolaupīto, teikts izmeklēšanas lietā.

Mossack Fonseca dibinātāji ir divi biznesmeņi — Jurgens Mosaks un Ramons Fonseka. Mosaks dzimis 1948. gadā Firtē, Rietumvācijā. ICIJ sameklētie dati liecina, ka viņa tēvs dienējis SS, bet 1960. gados pārcēlies uz Latīņameriku, kur sadarbojās ar CIP, pretojoties komunistiem.

Fonseka dzimis Panamā, 1952. gadā. Pēc izglītības jurists, brīvajā laikā viņš raksta grāmatas. Viņš ir publicējis apmēram duci grāmatu un divreiz (1994. un 1998. gadā) kļuvis par Rikardo Miro literārās prēmijas laureātu. Ramons Fonseka ir Panamas grāmatu palātas dibinātājs un vadītājs, kā arī Panamas prezidenta Huana Karlosa Varelas padomnieks.

Ziņu lente
0