Rīga gatavojas 9. maijam: koncerti, gājieni un dāvanas

© Фотохост-агентство / Pāriet pie mediju bankasAkcijas "Nemirstīgais pulks" dalībnieki Rīgā
Akcijas Nemirstīgais pulks dalībnieki Rīgā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neskatoties uz to, ka Uzvaras diena šogad ir darbadiena, Latvijas sabiedriskās organizācijas cer uz rīdzinieku atsaucību, gatavo dāvanas veterāniem un pulcējas talkām.

RĪGA, 31. marts — Sputnik, Marina Petrova. Saskaņā ar tradīciju sapulcēt cilvēkus pie pieminekļa Atbrīvotājiem plāno brīvprātīgo organizācija 9may.lv. Rīgas domes izpilddirektors Uģis Vidauskis žurnālistiem pastāstīja, ka runa ir par divām dienām — 8. un 9. maiju. Jāpiebilst, ka sabiedriskā organizācija ne vien rīko svētkus, bet arī jau gandrīz desmit gadus vāc līdzekļus, lai palīdzētu veterāniem, bijušajiem koncentrācijas nometņu ieslodzītajiem un blokādes dalībniekiem.

Lai svētki sāktos agrāk

Посол России в Латвии вручил орден Славы II степени ветерану ВОВ Коброву Ислану - Sputnik Latvija
Neviens nav aizmirsts: pēc 70 gadiem apbalvojums atradis savu varoni

"Kad sapratām, ka Otrā pasaules kara veterāni no Latvijas valsts palīdzību nesagaidīs, nolēmām palīdzēt paši saviem spēkiem. Ikvienam ir iespēja piedalīties akcijā un ziedot, piezvanot pa īpašu tālruņa numuru, nosūtot ziņojumu vai pārskaitot naudu uz bankas kontu. Pērn tika savākti aptuveni 40 tūkstoši eiro. Šos ziedojumus pirms 9. maija mēs dāvinām veterāniem – pasniedzam apsveikuma kartiņas un naudu. Pērn mums izdevās apsveikt 2701 veterānu," — stāsta Sputnik 9may.lv kustības koordinators Maksims Marčenkovs.

Dāvanas adresātiem nogādā brīvprātīgie, tomēr palīdzība par ļaunu nenāktu – tā rastos iespēja ietaupīt laiku un apciemot pēc iespējas vairāk cilvēku. Dāvanu saņēmēju saraksti tiek pastāvīgi laboti, jo daži cilvēki aiziet viņsaulē, bet par kādu citu sabiedriskā organizācija tikai nesen ir saņēmusi ziņas.

"Likteņi ir dažādi, — stāsta Maksims Marčenkovs. — Nesen pie mums vērsās vecmāmiņa, kurai jau ir 89 gadi. Viņa pati ir veterāne, taču daļu savas pensijas ziedoja Uzvaras dienas dāvanām citiem. Reiz pirms svētkiem ieradāmies apsveikt veterānu viņa mājā Baltezerā. Viņš pieņēma tikai atklātni, bet aploksni atdeva atpakaļ ar vārdiem: "Atdodiet kādam citam veterānam, kam nauda vajadzīgāka." Taču tie ir izņēmuma gadijumi. Daudzi veterāni diemžēl ir vientuļi un slimi, un lielāko daļu laika pavada mājās."

Jāpalīdz biežāk

Palīdzība veterāniem ir vajadzīga ne tikai 9. maijā, bet arī pārējās gada dienās. Tāpēc radusies vēl viena akcija — "Veterāna draugs".

"Mēs aicinām visus mūsu brīvprātīgos un tos, kuri vēlas palīdzēt, uzņemties šefību pār veterānu, kam vajadzīga palīdzība: zvanīt, iet ciemos un palīdzēt risināt sadzīves jautājumus: atnest produktus vai medikamentus, pavadīt uz poliklīniku. Nesen mūsu cilvēki palīdzēja 98 gadus vecam veterānam  ar sliktu dzirdi – viņa mājās tika uzstādīta īpaša lampa, kas reaģē uz durvju zvanu, — pastāstīja Maksims Marčenkovs.

Vēl viena rūpe – ikgadējās talkas Rīgas brāļu kapos un apbedījumu vietās. Šogad pirmā talka ir ieplānota 9. aprīlī Salaspils karagūstekņu nometnes vietā, kas atrodas blakus Salaspils memoriālam.

"Pats memoriālais komplekss tiek uzkopts, bet karagūstekņu nometne ir netaisnīgi aizmirsta, tāpēc pirmā talka notiks šeit, — stāsta Maksims Marčenkovs. — Vesela virkne talku ieplānota 16. aprīlī — vienā dienā mēs sakārtosim trīs kapsētas galvaspilsētā."

Nemirstīgais pulks

Vēl vienu 9. maija akciju pašlaik ar Rīgas domi saskaņo Elizabete Krivcova un Margarita Dragile. Runa ir par "Nemirstīgā pulka" gājienu līdz Uzvaras piemineklim.

"Pirmie šo akciju sarīkoja bērni no Tomskas, viņu ideju mēs izmantojām sava pasākuma pamatā, —Sputnik stāstīja starptautiskās jauniešu sabiedriskās organizācijas "PEROM" vadītāja Margarita Dragile. — Ar šo gājienu mēs nolēmām godināt mūsu tēvu un vectēvu piemiņu par godu Uzvaras gadadienai. Uzvarētāju radi varēs nest savu tuvinieku fotogrāfijas Rīgas ielās."

Pēc Uģa Vidauska teiktā, pieteikumā norādīts, ka akcijā piedalīsies aptuveni tūkstoš cilvēku. Tomēr organizatori ir noskaņoti optimistiski. "Ja pērn akcijā piedalījās aptuveni 1500 cilvēku, šogad, pēc mūsu domām, to varētu būt vēl vairāk, pateicoties informācijas izplatīšanai. Tiesa, pērn 9. maijs bija brīvdiena, bet šogad tā ir darbdiena, tāpēc visi interesenti nevarēs ierasties," — saka Margarita Dragile.

Organizatori stāsta, ka interesentu ir daudz — nāk veselām ģimenēm, vairākas paaudzes. Tiesa, daudzi veterāni vairs nespēj noiet šo ceļu tāpēc pagājušajā gadā viņi sagaidīja gājienu pie Uzvaras pieminekļa. Pagājušā gada akcija noslēdzās ar "dzērvju lidojumu": bērni palaida debesīs 70 papīra dzērvītes kopā ar gaisa baloniem. Šī epizode aizkustināja daudzus gājiena dalībniekus. Starp citu, šogad "Nemirstīgais pulks" notiks arī Rēzeknē, Daugavpilī un Jelgavā.

Atmiņu grāmata

Akcijā var piedalīties visi, taču organizatori aicina iespēju robežās reģistrēties perom.eu portālā. Tas ir saistīts ar drošības jautājumiem, jo jebkuram publiskam pasākumam ir nepieciešama apsardze, tāpēc nepieciešams precīzs dalībnieku skaits. Tomēr pats galvenais būs tas, ka visi reģistrētie stāsti nonāks Atmiņu grāmatā.

Pērn portālā perom.eu tika atklāta Atmiņu grāmata.

"Mēs vācam stāstus par kara varoņiem, ko mums sūta Latvijas iedzīvotāji. Tie var būt gan dokumenti, gan atmiņas. No viena mana vectēva palikusi tikai zīmīte: "Mammu, tēti! Es devos uz fronti." Un viss. Vairāk informācijas par viņu nav līdz pat šim brīdim," — pavēstīja Margarita Dragile.

Šajā grāmatā jau tagad ir daudzi stāsti, kas varētu kalpot par filmas sižetiem. Dragile atceras stāstu par to, kā jauns kareivis kara gados nav guvis nevienu ievainojumu, taču ievainots galvā 5. maijā un miris 8. maijā – Uzvaras dienas priekšvakarā.

"Ir aizkustinoši stāsti par to, kā cilvēki nosargājuši mīlestību. Cilvēki šķīrās pašā kara sākumā un tā beigās nejauši satika viens otru," — viņa smaidot nobeidza.

Pateicoties šai elektroniskajai krātuvei, Rīgas "Nemirstīgais pulks" ir kļuvis par starptautisku akciju: stāstus par saviem tuviniekiem sūta cilvēki no dažādām pēcpadomju valstīm, it īpaši tad, ja zina, ka viņu tuviniekam karš beidzies Latvijā.

Ziņu lente
0