Politika

Polijā pieteikts karš padomju laiku pieminekļiem

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nacionālās atmiņas institūts prasa iznīcināt vairāk nekā 500 memoriālos objektus.

RĪGA, 31. marts — Sputnik. Padomju monumenti simbolizē "komunistiskās sistēmas kundzību Polijā", tāpēc tie ir jānojauc, paziņoja Valsts Nacionālās atmiņas institūta vadītājs Lukašs Kaminskis.

Viņš sūdzējās par liktenīgo kļūdu, kuras rezultātā valsts nav nobeigusi 90. gados uzsāktās pārmaiņas. Šī kļūda "jau ilgus gadus tiek izmantota propagandā un provokācijās, kas vērstas pret mūsu dzimteni," – paskaidroja Kaminskis portālam Onet.pl.

Portāls informēja, ka runa ir par vairāk nekā 500 pieminekļiem, kas celti sabiedriskās vietās "pateicībā PSRS".

"Pašlaik tiek inventarizētas vietas, kur atrodas padomju pieminekļi. Līdz jūnijam mēs iesniegsim programmu, kuras mērķis ir sekmēt pieminekļu nojaukšanu ar vietējo pašvaldību atbalstu jau pirms atbilstoša likuma pieņemšanas," – pavēstīja institūta vadītājs.

Viņš paskaidroja, ka pēc nojaukšanas pieminekļi tiks nogādāti muzejos un "kļūs par grūto laiku liecību". Institūts plāno jau tuvāko nedēļu laikā nosūtīt vietējo pašvaldību iestādēm pieminekļu nojaukšanas projektu.

V.Medinskis godina nacisma upuru piemiņu bijušajā Sobiboras nāves nometnē. - Sputnik Latvija
Maskava piedāvā darbu Medinska dēļ atlaistajam poļu producentam

Kaminskis piebilda, ka pieminekļi, kas uzstādīti padomju kareivju apglabājumu vietās, netiks nojaukti. Institūts ir norādījis, ka Polijas valdība par šiem monumentiem rūpēsies. Pie tam pagājušā gada oktobrī saskaņā ar Nacionālās atmiņas institūta ierosinājumu tika demontēti partizānu kustības piemiņai veltītā obeliska elementi Stempočicē Sventokšiskas vojevodistē.

Nepieteiktais karš pret vēsturi

Pagājušajā nedēļā Peņenžno pilsētā tika uzsākta memoriāla demontāža, no kura jau rudenī tika noņemts padomju ģenerālim Ivanam Čerņahovskim veltītais bareljefs. Divkārtējais Padomju Savienības Varonis ģenerālis Čerņahovskis guva nāvīgu ievainojumu Peņenžno apkaimē. Saskaņā ar pilsētas mēra rīkojumu pagājušā gada 17. septembrī ģenerāļa krūšutēls tika demontēts, radot lielu sašutumu Krievijā.

Čerņahovskis bija jaunākais armijas ģenerālis un jaunākais frontes virspavēlnieks PSRS Bruņoto spēku vēsturē. Viņš gāja bojā 38 gadu vecumā – 1945. gada 18. februārī Polijas atbrīvošanas cīņās. Ģenerālis tika apglabāts Viļņā, taču 1992. gadā viņa mirstīgās atliekas tika pārapbedītas Maskavā.

Februārī tika apgānīts Sarkanajai Armijai veltītais piemineklis Slavno pilsētā. Vandāļi norāva no tā granīta plāksni ar uzrakstu "Slava Padomju armijas varonīgajiem karavīriem, kuri gājuši bojā cīņās ar fašistiskajiem okupantiem". Agrāk no šī pieminekļa jau pazuda piecstaru zvaigzne. Janvārī vandāļi uzbruka arī Sarkanajai Armijai veltītajam piemineklim Šcecinā.

Krievijas Valsts Dome paziņoja, ka 2015. gadā Polijā gandrīz 30 reizes apgānīti vai izpostīti padomju memoriālie objekti. Krievijas Ārlietu ministrija vairākkārt paudusi protestu sakarā ar vandālismu un aicināja Poliju pārtraukt "pieminekļiem pieteikto karu".

"Mūsu principiālais viedoklis šajā jautājumā ir nemainīgs. Mēs uzskatām, ka Polijai ir jāpilda 1994. gada 22. februārī noslēgtā Krievijas Federācijas un Polijas Republikas vienošanās par kara un represiju upuru apbedījumu un piemiņas vietām, kas attiecas arī uz kareivju apbedījumiem un atsevišķi izveidotiem monumentiem," – paziņoja Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova.

Ziņu lente
0