Uzsākta parakstu vākšana par NĪN atcelšanu vienīgajam īpašumam

CC BY 2.0 / Inga Vitola / Good Morning, Riga!Строящееся жилье в Риге
Строящееся жилье в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mājoklis ir lielisks "enkurs", atzīmē iniciatīvas autore. Liāna Hiršsone uzskata, ka uzmanība būtu jāpievērš Eiropas Savienības valstīm, kur šāds nodoklis netiek piemērots.

RĪGA, 22. marts — Sputnik. Parakstu vākšana par NĪN atcelšanu vienīgajam īpašumam ierosināta portālā manabalss.lv.

Iniciatīvas autore Liāna Hiršsone piedāvā atcelt nodokli vienīgajam nekustamajam īpašumam – dzīves vietai, ņemot vērā ES valstu pozitīvo pieredzi – NĪN vienīgajam īpašumam nepiemēro vai tā likme sastāda 0,1% no nekustamā īpašuma vērtības.

"Ņemot vērā pēdējo gadu NĪN straujo kāpumu, kas nu jau ir kļuvis konfiscējošs un reāli sāk apdraudēt mūsu valsts iedzīvotāju Satversmē garantētās tiesības uz īpašumu un mājokli, ierosinu, ņemt par piemēru citu ES dalībvalstu labvēlīgo attieksmi pret saviem iedzīvotājiem un atcelt NĪN vienīgajam īpašumam. Bet par papildus esošajiem īpašumiem, kas kalpo par ienākuma avotu, piemērot nodokļu likmi secībā no 0,1% līdz 1,5%," – teikts iniciatīvas anotācijā.

Премьер министр Латвии Марис Кучинскис - Sputnik Latvija
Premjers uzskata par iespējamām nodokļu reformas
Hiršsone uzsvēra, ka iniciatīva ietekmētu arī reemigrācijas plānu un samazinātu to cilvēku skaitu, kuri pamet Latviju, lai dotos peļņā. Viņu mājoklis kļūtu par lielisku "enkuru" ikvienam cilvēkam.

No 2016. gada 1. janvāra Rīgā stājušies spēkā jauni nekustamā īpašuma nodokļa aprēķina noteikumi. Tagad par mājokli, kurā neviens nav deklarēts, nāksies maksāt vairāk.

No 2016. gada paaugstināta likme arī nekoptiem zemes iecirkņiem un patvaļīgi uzceltiem objektiem, ieskaitot dzīvokļus ar grozītu plānojumu, ja to projekts nav apstiprināts likumā noteiktajā kārtībā.

Nekustamā īpašuma nodokļa aprēķinu Latvijā nosaka likums "Par nekustamā īpašuma nodokli".

Ziņu lente
0