Politika

Cīņa ar citādi domājošajiem: Latvija varētu sekot Turcijas piemēram

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Pāriet pie mediju bankasЗадержание подозреваемого
Задержание подозреваемого - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Turcijas opozīcijas laikraksta pārdošanas apjomi kritušies par 99% pēc tam, kad par tās rakstu likteni domā nevis žurnālisti un redaktori, bet gan valdība. Vai grozījumi Latvijas Krimināllikumā par "hibrīdkaru un informatīvo karu" nenovedīs pie tāda paša rezultāta?

RĪGA, 13. marts — Sputnik. Turcijas opozīcijas laikraksta Zaman pārdoto eksemplāru skaits pēc varas iestāžu kontroles ieviešanas ir samazinājies par 99%, vēsta Lielbritānijas laikraksts Times.

Agrāk Stambulas tiesa iecēla avīzes kuratorus. Izdevuma žurnālisti uzskata, ka tas varētu kļūt par tās slēgšanas iemeslu. Zaman ir viens no nedaudzajiem Turcijas opozīcijas medijiem, kas vēl darbojas augoša politiskā valdības spiediena apstākļos.

Рабочее место в Сейме - Sputnik Latvija
Pēc hibrīdkara noteikumiem: Latvijā parādīsies pants "par Dzimtenes nodevību"

Pirms kuratoru iecelšanas avīze tika izpārdota aptuveni 650 000 eksemplāru tirāžā, bet tagad lasītāji pērk tikai sešus tūkstošus eksemplārus dienā.

"Šķita, ka piektdien laikraksts nomira un sestdien atdzima pavisam citāds. Katru dienu mēs veidojam numurs, ko nekad nedrukās," —Lielbritānijas laikraksts citē avīzes ārvalsts versijas redaktoru Mustafu Edipu Ilmazu (Mustafa Edip Yilmaz).

Naktī uz 5. martu policija ar ūdensmetēju un asaru gāzes palīdzību izklīdināja stihisku mītiņu pie Zaman redakcijas – šeit pulcējās simtiem laikraksta lasītāju. Pēc tam policija iebruka redakcijas ēkā un padzina darbiniekus. Viens no Zaman darbiniekiem ziņojis RIA Novosti, ka pēc kuratoru rīkojuma ir iznīcināts viss laikraksta elektroniskais arhīvs, tai skaitā liels apjoms materiālu par korupciju augstākajās varas aprindās  un valdības atbalstu teroristiskajām organizācijām Sīrijā. Turcijas varas iestādes uzskata, ka avīze Zaman ir saistīta ar opozīcijas islāma sludinātāju, ASV dzīvojošo Fethullahu Gilenu.

Slikts piemērs ātri pielīp

Всероссийский географический диктант в регионах России - Sputnik Latvija
Hibrīdkari: apsūdzību var uzrādīt pat par "Totālo diktātu"
Pa to laiku Latvijas Saeima steidzami pieņem grozījumus Krimināllikumā, kas ļaus apsūdzēt citādi domājošos un piespriest brīvības atņemšanu uz laiku līdz pat astoņiem gadiem. Neviens nav skaidrojis, kas konkrēti tiks uzskatīts par "darbībām, vērstām pret Latvijas valstisko neatkarību". Tādējādi var nonākt tiesas priekšā par jebko — atliek tikai izteikt atšķirīgu viedokli par valsts vēsturi, pakritizēt Latvijas valdību vai ziņot par savu pasaules situācijas vīziju, kas krasi atšķiras no oficiālā kursa.

Pirmkārt, kriminālatbildība var skart tieši Latvijas krievvalodīgo mediju žurnālistus, kas sen jau atrodas valsts oficiālā kursa opozīcijā. Daudzi jau izteikuši bažas, ka šie grozījumi ir tiešs drauds vārda brīvībai Latvijā.

Otrais un galīgais lasījums paredzēts aprīļa sākumā, un neviens nesteidzas precizēt grozījumus. Šajā sakarā pašas par sevi prātā nāk asociācijas ar turku varas iestāžu darbībām.

Ziņu lente
0