Ražotājs protestē pret mildronāta iekļaušanu melnajā sarakstā

© Sputnik / Pavel Lisitsyn / Pāriet pie mediju bankasЛекарственный препарат мельдоний, запрещенный Всемирным антидопинговым агентством
Лекарственный препарат мельдоний, запрещенный Всемирным антидопинговым агентством - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
АS "Grindeks" vadītājs Kirovs Lipmans ir pārliecināts par to, ka izdosies pierādīt, ka meldonijs nav dopings.

RĪGA, 11. marts – Sputnik. WADA lēmums iekļaut meldoniju aizliegto preparātu sarakstā ir nepamatots, uzskata mildronāta ražotājs, AS "Grindeks". Farmaceitiskā koncerna vadība cer, ka medikaments tiks izslēgts no melnā saraksta. Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) no 1. janvāra iekļāvusi meldoniju aizliegto preparātu sarakstā. Tas ir aizliegts gan sacensību, gan ārpussacensību periodā un iekļauts "Hormonu un vielmaiņas modulatoru" kategorijā. "Grindeks" vadītājs un Latvijas Hokeja federācijas galva Kirovs Lipmans WADA lēmumu saista ar korupciju.

"WADA nevienam nav pakļauta, neviens to nekontrolē. Viņi dara to, ko vēlas. Piemēram, FIFA vismaz notiek auditi. Ne velti NHL nevēlas ar viņiem saistīties. Man šķiet, ka mēs panāksim taisnīgu lēmumu," – teicis Lipmans.

Министр иностранных дел России Сергей Лавров - Sputnik Latvija
Krievijas ārlietu ministrs pieprasījis skaidrojumu par meldonija aizliegumu
Lipmans paudis cerību par to, ka izdosies pierādīt, ka meldonijs nav dopings.

"Uzskatu, ka mums tas izdosies. Paldies Dievam, vēl ir dzīvs meldonija izstrādātājs, akadēmiķis Kalviņš. Zinātnieks paziņojis, ka tas nav dopings. Dopings ir narkotikas, bez kā cilvēks nevar dzīvot," – piezīmējis "Grindeks" vadītājs.

Vairāku sportistu organismā konstatēts meldonijs – par to liecinājušas pēc 1. janvāra ņemtās analīzes. Rezultātā diskvalifikācija draud daudziem slaveniem sportistiem, tostarp tenisistei Marijai Šarapovai, daiļslidotājai Jekaterinai Bobrovai, ātrslidotājam Pāvelam Kuližņikovam, šorttrekistam Semjonam Jeļistratovam un volejbolistam Aleksandram Markinam.

Zāles, nevis dopings

Mildronāta radītājs, profesors Ivars Kalviņš apgalvo, ka šis farmaceitiskais līdzeklis nav dopings, jo nav zinātnisku pierādījumu par meldonija ietekmi uz sportistu rezultātiem.

Иварс Калвиньш - Sputnik Latvija
Ivars Kalviņš: mildronātu vajag ieteikt, nevis aizliegt
Kalviņš norāda, ka mildronāts ir zāles, kas lokalizē negatīvās parādības (pirmkārt – šūnu bojāeju) skābekļa trūkuma apstākļos. Tas der gan sirds slimniekiem, gan sportistiem.

"Kad pārslodzes pārsniedz noteiktu robežu, sākas neatgriezeniski šūnu bojājumi. Rezultātā jauni un stipri cilvēki pēkšņi mirst no sirdslēkmes vai insulta, pat hokeja laukumā vai maratona laikā. Mildronāts to novērš," — skaidro ķīmiķis.

Mildronāta aizliegumu Kalviņš uzskata par cilvēktiesību pārkāpumu. Viņš ir pārliecināts par to, ka sportistiem ir tiesības būt veseliem un pasargāt savu organismu.

"Nekādu paaugstinātu izturību vai darbspēju preparāts nenodrošina, ja nu vienīgi uzskatīt, ka laba veselība uzlabo cilvēka darbspēju," – piebilst profesors.

Ziņu lente
0