Par algu konvertā tagad var nonākt aiz restēm

© janeb13Рукопожатие
Рукопожатие - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Darba devējiem draud krimināllietas ierosināšana par pelēkajām algām.

RĪGA, 11. marts — Sputnik. Saeima trešajā un galīgajā lasījumā apstiprinājusi Krimināllikuma grozījumus, kas paredz kriminālatbildību darba devējam, kurš izmaksā grāmatvedības dokumentos nenorādītu algu. Atbildība paredzēta arī par kukuļa solīšanu.

Пенсионеры играют в домино - Sputnik Latvija
Pelēkā alga – maza pensija: kā dzīvot bez uzkrājumiem
Darba devējam, kurš izmaksā "pelēkās algas" lielā apmērā, tagad draud brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem. Par liela apmēra summu tiek uzskatīta naudas summa, kas pārsniedz desmit minimālās algas.

Par "pelēkās algas" izmaksām var draudēt arī īslaicīga brīvības atņemšana, piespiedu darbs vai naudas sods. Kā alternatīva paredzēta iespēja atņemt tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz trim gadiem.

Pašlaik "pelēko algu" izmaksas gadījumā likums paredz sodīt darba devēju par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, taču vienkāršāk ir pierādīt grāmatvedības uzskaitei garām pagājušu algu izmaksas nekā izvairīšanos no nodokļu nomaksas. Tātad grozījumi likumā atvieglos tiesībsargājošo orgānu darbu.

Kukuļa solījums — kriminālnoziegums

Saeima trešajā lasījumā atbalstīja arī priekšlikumu, saskaņā ar kuru tiek paplašināts "kukuļdošanas" jēdziens. Saskaņā ar grozījumiem personu varēs saukt pie atbildības ne vien par kukuļa došanu un piedāvāšanu, bet arī apsolīšanu. Līdz ar to krimināli sodāma būs rīcība, ja pēc amatpersonas pieprasījuma persona piekrīt un apsola dot kukuli. Līdz šim Latvijā personas apsolījums, ja tam nesekoja kukuļa došana, netika uzskatīts par kriminālnoziegumu.

Ziņu lente
0