Intervija

Ivars Kalviņš: mildronātu vajag ieteikt, nevis aizliegt

© Youtube / EPOfilmsИварс Калвиньш
Иварс Калвиньш - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Ja es būtu Šarapovas sporta ārsts, tad noteikti būtu ieteicis viņai mildronātu," – uzsvēris preparāta izgudrotājs.

Zinātnieks Ivars Kalviņš, mildronāta izgudrotājs, ir sašutis par to, ka viņa lolojums no šī gada 1. janvāra iekļauts Pasaules antidopinga aģentūras (WADA) aizliegto preparātu sarakstā. Profesors paskaidroja Jeļenai Kirillovai, kāpēc šis preparāts nav dopings un vitāli nepieciešams sportistiem.

Šajās dienās Ivara Kalviņа – Latvijas Organiskās sintēzes institūta vadītāja telefoni ir nokaitēti līdz baltkvēlei – zinātnieka komentāru lūdz žurnālisti no visas pasaules. Tas ir saprotams: līdz ar slaveno tenisisti Mariju Šarapovu diskvalifikācija draud veselai virknei sportistu, turklāt ne tikai no Krievijas. Tiesa, nopietnāko triecienu saņems sportisti no Krievijas un NVS valstīm, kur mildronāts bija īpaši populārs.

Latvijas farmācijas lepnums

— Vai tiesa, ka sākotnēji šis preparāts, ko dēvē par Latvijas farmācijas lepnumu, bija paredzēts nevis sportistiem, bet gan karavīriem, kas tika sūtīti dienestā uz Afganistānu?

— Jā, kareivji, kas dienēja Afganistānā, to patiešām lietoja, taču šo preparātu es neesmu izstrādājis konkrēti karavīriem vai sportistiem. Galvenā vēlme bija palīdzēt cilvēkiem izturēt slodzi. Jebkādu slodzi. Šajā kategorijā iekļuva arī karavīri.

Сотрудник  работает в лаборатории анализа - Sputnik Latvija
Meldonija ražotājs: dopinga skandāls palielinās apgrozījumu

Lai patīkamo savienotu ar noderīgo, darbā pievērsāmies resursam, kura tolaik bija papilnam – PGA raķešu degvielai. Izrādījās, ka degvielai ir noteikts derīguma termiņš, bet utilizācija ir ļoti sarežģīts pasākums. Vajadzēja kaut ko izdomāt.

Es meklēju molekulu, kas varētu palīdzēt cilvēka organismam pārvarēt iekšējo resursu izsīkumu stresa apstākļos, un man ienāca prātā izmantot raķešu degvielu.

"Protams, preparāts nesatur raķešu degvielu, — smejas profesors, — Teiksim, es radīju struktūru, kas tika sintezēta no šīs vielas."

Kā preparāta autors, Kalviņš cer, ka mildronāts ir kļuvis par Latvijas farmācijas lepnumu. Zinātnieks stāsta, ka zāles ir tirgū jau 32 gadus, tomēr šajā laikā nevienam pat prātā nav nācis to iekļaut aizliegto vielu sarakstā vai nosaukt par dopingu.

"Tagad visa pasaule ir uzzinājusi, ka ir tāda valsts – Latvija, un ir mildronāts," — ar ironisku smaidu paziņo zinātnieks.

— Kāds eksperts no Latvijas jau ir paziņojis, ka meldonijs – mildronāta aktīvā viela – tika iekļauta aizliegto vielu sarakstā, jo tās pārmērīga lietošana kaitē veselībai.

— Ja jūs pārmērīgos daudzumos ēdīsiet sāli, tad jums arī būs lielas nepatikšanas ar veselību. Ja pārsniegsiet jebkādu zāļu dozu, to iedarbība būs kaitīga. Arī tad, ja tās nav zāles. Pat tīrs ūdens var būt kaitīgs, ja to dzert pārāk lielā daudzumā. Tāpēc vien vielu nevar iekļaut aizliegto vielu sarakstā.

Biju sašutis un aizvainots, kad uzzināju, ka mildronāts iekļauts šajā sarakstā. Mēs dzīvojam uz pierādījumiem balstītas medicīnas pasaulē, nevis neargumentēto apgalvojumu laikmetā. Ja jūs sakāt, ka tas ir dopings, vai tamlīdzīga viela, jums tas jāpierāda! To var argumentēti pierādīt tikai dubultakla, randomizēta, placebo kontrolēta klīniskā pētījuma rezultāti.

— Daži cilvēki apgalvo, ka mildronāts ir kaut kas līdzīgs vitamīniem vai placebo. Kāpēc tad, šīs nekaitīgais "vitamīns" iekļuvis melnajā sarakstā? Kā izskaidrot šo pretrunu?

Лекарственный препарат мельдоний, запрещенный Всемирным антидопинговым агентством - Sputnik Latvija
Meldonijs konstatēts Eiropas spēļu dalībnieku organismā
— To, vai mildronāts ir placebo, iesaku pajautāt tiem, kas izmanto zāles. Šādi apgalvojumi ir nepamatoti. Kardioloģijā mildronātam veikti dubultakli, randomizēti, placebo kontrolēti klīniskie pētījumi, kas liecina, ka preparātam sekmīgi palīdz stenokardijas un citu indikāciju gadījumā.

Mildronāts ir zāles, kas lokalizē negatīvās parādības (pirmkārt – šūnu bojāeju) skābekļa trūkuma apstākļos. Tas der gan sirds slimniekiem, gan sportistiem – tā saucamās išēmijas gadījumos. Arī es to reizēm lietoju, kad jūtu tādu slodzi, ko organisms nevarēs pārciest bez kaitējuma.

Kad pārslodzes pārsniedz noteiktu robežu, sākas neatgriezeniski šūnu bojājumi. Rezultātā jauni un stipri cilvēki pēkšņi mirst no sirdslēkmes vai insulta, pat hokeja laukumā vai maratona laikā. Mildronāts to novērš. Preparāts novērš sirds muskuļa vai smadzeņu bojājumus lielas slodzes rezultātā.

Nekādu paaugstinātu izturību vai darbspēju preparāts nenodrošina, ja nu vienīgi uzskatīt, ka laba veselība uzlabo cilvēka darbspēju. Tāpēc es apgalvoju, ka mildronātа aizliegums būtībā ir cilvēktiesību pārkāpums. Sportistiem ir tiesības būt veseliem un aizsargāt savu organismu.

Pareizais risinājums: nevis aizliegt, bet ieteikt!

— Kā, pēc jūsu domām, šis skandāls var ietekmēt preparāta popularitāti? Piemēram, kāds mans paziņa, maratonists, pastāstīja, ka, tiklīdz uzzinājis par mildronātа aizliegumu, tūlīt skrējis uz aptieku, lai to iegādātos. Mēdz teikt, ka zāles, ko aizliedz, noteikti darbojas!

— Un pareizi izdarīja! Preparāts patiešām  darbojas, taču tas nav dopings (dopings kaitē organismam perspektīvā). Mildronātu vajadzētu parakstīt ikvienam sportistam, kas izjūt organismam kaitīgu pārslodzi. Mūsu preparāts sargā, nevis kaitē. Ja es būtu Šarapovas sporta ārsts, ieteiktu viņai ik dienas dzert mildronātu.

Zinātnieks uzsver, ka nekāda oficiāla statistika par to, kādu valstu sportisti visvairāk lietojuši mildronātu, nav apkopota, taču labi zināms, ka tas bijis īpaši populārs Krievijā un postpadomju valstīs.

"Esmu dzirdējis, ka, pirms aizliegt mildronātu, sportistus esot pārbaudījuši, lai noskaidrotu, kas to lieto un kādā daudzumā. Tika konstatēts, ka lielākā preparāta koncentrācija ir krievu sportistu organismā. Acīmredzot, kādam ienācis prātā šāds politisks lēmums. Varu tikai minēt, taču, iespējams, iemesls bijis tieši tāds," — piezīmēja Kalviņš.

Profesors uzskatīja par iespējamu arī farmaceitisko līdzekļu konkurenci – mildronāta nišu ieņemt gribētos daudziem. Šobrīd tas ir unikāls, un aizvietotāju atrast ir grūti, tomēr, Latvijas Organiskās sintēzes institūts var palepoties ar jaunumu.

"Mēs esam izstrādājuši jaunu molekulu, kas ir daudz efektīvāka nekā mildronāts. Aptuveni 40 reizes! Tā ir jauna preparātu paaudze. Domāju, ka to aizliegs vēl ātrāk nekā mildronātu!" — smejas profesors.

Viņš cer, ka jau šogad tiks veikti preparāta klīniskie izmēģinājumi.

"Preparāts darbosies uzreiz. Lieta tāda, ka atšķirībā no mildronātа, kam nepieciešams ārstēšanās kurss, šis medikaments darbojas gandrīz nekavējoties. Ja to ievadīt divu stundu laikā pēc infarkta sākuma, izdotos glābt 40% miokarda. Tā būs īsta bumba! Taču preparāta bioķīmiskās darbības princips ir līdzīgs mildronātam," — paskaidroja Kalviņš.

Kurš atbildēs par nāvēm?

Profesors piebilst, ka mildronātu aptiekās var iegādāties bez receptes, ja runa ir par nelielu dozu. Vidēja auguma cilvēkam pietiek ar četrām kapsulām dienā (250 mg). Lielāku dozu pēc saviem ieskatiem izrakstīs ārsts.

— Tā nu ir sagadījies, ka šis preparāts ir izplatījies bijušās PSRS teritorijā, lai gan to lietoja arī Rietumu sportisti. Vai šim dopinga skandālam varētu būt politiskā nokrāsa?

— Droši vien nāksies pieminēt politikas ietekmi. Tā lemj daudz ko. Kādi resursi iztērēti? Vai kāda peļņa tika gūta no tā, ka sportists izcīnījis olimpisko zeltu? Jūs taču saprotat, ko tas nozīmē. Runa ir par valsts tēlu un daudziem citiem faktoriem. Visi ir ieinteresēti, lai viņu valstu sportisti uzvarētu sacensībās.

— Tātad mildronāts vienkārši ir kļuvis par politisko instrumentu?

— Protams!

— Žēl?

— Žēl, kā nu ne. Kurš uzņemsies atbildību par jaunu cilvēku nāvi sacensību laikā? Neviena antidopinga komiteja to neuzņemsies. Aizliedza preparātu, bet cilvēki ies bojā. Nekādas pretenzijas netiek pieņemtas. Viņi ir iekļāvuši preparātu sarakstā – un cauri.

Министр иностранных дел России Сергей Лавров - Sputnik Latvija
Krievijas ārlietu ministrs pieprasījis skaidrojumu par meldonija aizliegumu
Protestēt vajag. Manuprāt, arī augsta līmeņa sportisti protestēs pret šo aizliegumu. Viņi ir visvairāk pakļauti riskam, jo strādā pāri saviem spēkiem un tagad ir zaudējuši iespēju sevi pasargāt. Esmu dzirdējis, ka aptuveni 18% sportistu lietojuši šo preparātu. Visticamāk, viņu vidū ir arī Latvijas sportisti.

Aizliegto vielu sarakstā, piemēram, ir diurētiskie preparāti. Vai tad tas ir dopings? Nu, tur vismaz kaut kāda jēga ir. Pirms sacensībām diurētiskie līdzekļi palīdz zaudēt apmēram kilogramu ūdens. Ja gribat lēkt augstāk, jēga ir skaidra. Ir arī preparāti cīņai pret astmu. Tie arī ir ierobežoti, taču ar izņēmumiem. Uzvārdus nesaukšu, taču daži ziemeļvalstu slēpotāji vienmēr uzvar sacensībās, un izrādās, ka viņi ir hroniski astmatiķi.

Mildronātа izgudrotājs apgalvo, ka tas nav dopings un rezultātus neuzlabo. Atliek tikai minēt, kāpēc zāles ir nonākušas melnajā sarakstā.

Ziņu lente
0