Meldonija ražotājs: dopinga skandāls palielinās apgrozījumu

© Sputnik / Валерий Мельников / Pāriet pie mediju bankasСотрудник работает в лаборатории анализа
Сотрудник  работает в лаборатории анализа - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairāku Krievijas sportistu dopinga analizēs konstatēts meldonijs – preparāts, ko Pasaules Antidopinga aģentūra no 1. janvāra iekļāvusi aizliegto vielu sarakstā.

RĪGA, 10. marts – Sputnik. Skandāls, kas izcēlies meldonija lietošanas dēļ, varētu pozitīvi ietekmēt tā pārdošanas apjomus, žurnālistiem paziņojis Latvijas uzņēmuma "Olainfarm" valdes loceklis Salvis Lapiņš.

Мария Шарапова на тренировке перед финальным матчем Кубка Федерации 2015 между сборными командами России и Чехии - Sputnik Latvija
Preparāta izstrādātājs: Šarapovas organismā atrastais meldonijs nav dopings

Pirmdien kļuva zināms, ka par meldonija lietošanu sacensībās netiks pielaista tenisiste Marija Šarapova un daiļslidotāja Jekaterina Bobrova. Otrdien olimpiskā čempiona šorttrekā Semjona Jeļistratova, pieckārtējā pasaules čempiona ātrslidošanā Pāvela Kuļižnikova un Krievijas izlases volejbolista Aleksandra Markina analīzes arī bijušas pozitīvas – šo sportistu organismā konstatēts meldonijs. Trešdien meldonijs tika atrasts Krievijas šorttrekistes Jekaterinas Konstantinovas analīzēs.

"Es uzskatu, ka šis notikums pozitīvi ietekmēs meldonija apgrozījumu. Šī situācija, visticamāk, pat veicinās meldonija lietošanu," — pastāstījis Lapiņš.

Meldonijs tika sintezēts Rīgā 1975. gadā. Austrumeiropas valstīs šī viela tiek pārdota ar tirdzniecības nosaukumu "Mildronāts" un lietota miokarda ārstēšanai. "Olainfarm" eksportē meldoniju uz Austrumeiropas, Āzijas un NVS valstīm.

Лекарственный препарат мельдоний, запрещенный Всемирным антидопинговым агентством - Sputnik Latvija
Meldonijs konstatēts Eiropas spēļu dalībnieku organismā

Lapiņš norādījis, ka uzņēmums turpinās preparāta ražošanu.

"Fakts, ka daži cilvēki šo preparātu lieto nepareizi, nenozīmē, ka mums jāpārtrauc palīdzēt slimiem cilvēkiem," — piebildis "Olainfarm" valdes loceklis.

7. martā tenisiste Marija Šarapova ārkārtas preses konferencē Losandželosā paziņojusi, ka viņas analīzēs konstatēts dopings – meldonijs. Sportiste informēja žurnālistus, ka lietojusi preparātu jau 10 gadus un nav zinājusi, ka no 2016. gada 1. Janvāri tas iekļauts aizliegto vielu sarakstā.

Meldonija izgudrotājs profesors Ivars Kalviņš norāda, ka preparāts nav dopings un nav pierādīta meldonija ietekme uz sportistu rezultātiem.

Kalviņš paudis viedokli par to, ka "sportistiem ir tādas pašas tiesības, kā citiem cilvēkiem, arī tiesības izmantot zāles, lai novērstu kaitējumu veselībai, ja nav zinātnisku pierādījumu, kas liecinātu par to, ka tās uzlabo sportistu sniegumu."

Ziņu lente
0