Vai Latvijā atgriezīsies obligātais karadienests

© U.S. Army/Staff Sgt. Pablo N. PiedraСовместные военные учения стран Балтии и войск НАТО
Совместные военные учения стран Балтии и войск НАТО - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts jaunās Aizsardzības koncepcijas projektā paredzēta arī ikviena Latvijas pilsoņa bezierunu līdzdalība valsts aizsardzībā.

RIGA, 10. marts – Sputnik. Jautājums par obligātā karadienesta ieviešanu dienas kārtībā nav paredzēts, taču, iespējams, situācija mainīsies. Šo informāciju intervijā paudis Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis televīzijas kanāla LNT raidījumā "900 sekundes".

Солдат Латвийской армии - Sputnik Latvija
Latvija vispasaules militārā reitinga astē
Politiķis atzīmējis, ka svarīgu atbalstu valsts aizsardzībā sniedz tās teritorijā dislocētās NATO struktūras.

Tuvāko mēnešu laikā visām ministrijām ir jāizvērtē un jāiesniedz saskaņošanai Saeimā jaunais Valsts aizsardzības koncepcijas projekts – dokuments, ko Aizsardzības ministrija izstrādājusi sadarbībā ar Ārpolitikas institūtu. Rudeni Saeimai ir jāapstiprina jaunā aizsardzības programma. Tā paredz ikviena Latvijas pilsoņa bezierunu līdzdalība valsts aizsardzībā, piemēram, norādīta nepieciešamība iesaistīt valsts aizsardzībā rezervistus, kas agrāk dienējuši LR armijā, un pat civiliedzīvotājus.

Jāpiebilst, ka dokumentā 20 reizes pieminēti draudi no Krievijas puses "starptautiskās kārtības izmaiņu" kontekstā. Rīgu uztrauc Krievijas ietekmes pieaugums reģionā, un valdība viennozīmīgi norāda, ka Maskava ir galvenais globālās stabilitātes riska faktors.

Pašlaik Latvijā izveidota profesionālā armija. 2004. gadā valsts iestājusies NATO.

Военные Латвии - Sputnik Latvija
Jaunā aizsardzības koncepcija: iekarot Latviju nebūs iespējams
Latvijas jaunā valdība vēlas stiprināt valsts aizsardzību, pakāpeniski palielinot šīs sfēras finansēšanu līdz 1,7% no IKP 2017. gadā un līdz 2% no IKP 2018. gadā. Pusi izdevumu sastādīs personālam atvēlētie līdzekļi. Aptaujas gaitā, ko pēc Aizsardzības ministrijas pasūtījuma veica SKDS, noskaidrojās, ka 27,9% vīriešu, valsts pilsoņu nav gatavi aizsargāt valsti ar ieročiem rokās – to viņi atklāti atzinuši aptaujas gaitā.

Pagājušajā gadā obligāto dienestu armijā ieviesusi Lietuva, taču pēc tam valstī sākās jauniešu emigrācijas vilnis. Tolaik Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs atzina, ka emigrantu vilnis ir pieaudzis pēc tam, kad sācies iesaukums armijā.

Ziņu lente
0