Latvijas bankai nāksies samaksāt naudas sodu – 1 miljonu eiro

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Finanšu un kapitāla tirgus komisija ir secinājusi, ka banka pārkāpusi noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumu un nav pildījusi noteikumus par klientu padziļinātu izpēti.

RĪGA, 10. marts – Sputnik. Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome ir nolēmusi piemērot soda naudu AS "Baltic International Bank" 1,1 miljona eiro apmērā un tās valdes priekšsēdētājai Ilonai Guļčakai – 25 000 eiro apmērā.

"FKTK pārbaudes laikā secinājusi, ka Baltic International Bank vairākkārt pārkāpusi likuma par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas prasības un noteikumus par klientu padziļināto izpēti, piedaloties mantiskos darījumos un pakļaujot bankas reputāciju nopietnam riskam,"— informējuši komisijas pārstāvji.

Купюра 500 евро - Sputnik Latvija
Slēgtās Trasta Komercbankas klientiem garantēto atlīdzību izmaksai nepieciešami 64 miljoni eiro
Saskaņā ar FKTK rīcībā esošajiem datiem, banka nav pievērsusi īpašu uzmanību klientu veiktajiem sarežģītajiem savstarpēji saistītajiem darījumiem, tai skaitā nav noskaidrojusi klientu līdzekļu izcelsmi.  Šī iemesla dēļ savlaicīgi netika atklāta aizdomīgu darījumu shēma ar valūtas maržinālās tirdzniecības (rolling spot forex) darījumiem.

Banka ir orientēta uz ārvalstu tirgiem, kas, iespējams, pakļauti augstam naudas atmazgāšanas novēršanas likuma riskam, tāpēc FKTK norādījusi, ka bankai ir īpaši svarīgi nodrošināt efektīvu iekšējās kontroles sistēmas darbību.

Baltic International Bank peļņa pērn sasniegusi 867,7 tūkstošus eiro. Lielākie bankas akcionāri ir Valērijs Belokoņs (69,89%) un Vilorijs Belokoņs (30%).

Pagājušajā nedēļā Eiropas Centrālā banka pēc FKTK ierosinājuma atsauca AS "Trasta Komercbanka" licenci, ņemot vērā nopietnos pārkāpumus banku darbības jomā. Komisija secinājusi, ka bankas akcionāri ilgu laiku nespēja palielināt kapitālu un banka ilgstoši strādājusi ar zaudējumiem. Bankas darbībā konstatēti trūkumi nelegāli iegūto līdzekļu legalizācijas apkarošanas jomā.

Ziņu lente
0