Politika

EP deputāts: spriedums Koptelovam apdraud vārda brīvību

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Pāriet pie mediju bankasМолоток судьи
Молоток судьи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maksimam Koptelovam tiesa piespriedusi brīvības atņemšanu uz sešiem mēnešiem par parakstu vākšanu internetā par Latvijas pievienošanos KF.

RĪGA, 4. marts – Sputnik. Tiesas spriedums Latvijas pilsonim Maksimam Koptelovаm, kurš internetā vācis parakstus par Latvijas pievienošanos Krievijai, apdraud vārda brīvību, uzskata Eiropas Parlamenta sociālistu grupa. Deputāti nolēmuši pieprasīt lietas pārskatīšanu.

Максим Коптелов - Sputnik Latvija
Maksims Koptelovs: joks, nevis aicinājums gāzt varu
2014. gada martā Maksims Koptelovs publicējis vietnē avaaz.org petīciju, kurā norādījis, ka visiem valsts iedzīvotājiem būs pieejamas lielas attīstības perspektīvas, "daudz lielākas nekā, atrodoties Eiropas Savienībā," algas, pensijas un pabalsti būs labvēlīgāki dzīvei, ja Latvija būs Krievijas sastāvā. Noslēgumā viņš piemetināja, ka tas ir joks. Petīciju parakstījuši vairāk nekā septiņi tūkstoši cilvēki.

Sakarā ar petīciju Drošības policija ierosināja krimināllietu. Pirms nedēļas Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesa piesprieda Koptelovаm brīvības atņemšanu uz sešiem mēnešiem. Koptelova advokāte tiesas spriedumu pārsūdzēs.

"Cilvēks neko nav izdarījis. Viņš nedomāja ķerties pie ieročiem, viņš vienkārši runāja. Ja šī tendence nostiprināsies, iznāk, ka mani vajadzēja iesēdināt jau pirms 5 gadiem par maniem izteicieniem televīzijas ekrānā. Sēdēt vajadzētu  arī Latvijas bijušajai prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai, kura, tiekoties ar Zviedrijas karali, teikusi, ka zviedru kundzības laiki kļuvuši par latviešu nācijas zelta laikmetu. Vai tad viņa aicināja iekļaut Latviju Zviedrijas sastāvā?" — atzīmēja eirodeputāts no Latvijas Andrejs Mamikins.

Viņš norādīja, ka sociālistu grupa no Eiropas Parlamenta plāno izmantot visus iespējamos likumīgos mehānismus, lai ietekmētu šo situāciju.

Исправительные колонии - Sputnik Latvija
Latvijas Nepilsoņu kongress: spriedums Koptelovam ir absurds un cietsirdīgs

Latvijā dzīvo divi miljoni cilvēki, no kuriem aptuveni 250 tūkstoši ir atzīti par nepilsoņiem. Tie ir republikas pastāvīgie iedzīvotāji ar ierobežotām tiesībām. Lielākā daļa nepilsoņu ir krievvalodīgie.

Latvijas Nepilsoņu kongress jau ir paudis savu sašutumu par cietsirdīgo tiesas spriedumu un pieprasa Koptelovu atbrīvot no kriminālvajāšanas.

"Mēs uzskatām, ka sprieduma bezjēdzība un cietsirdība ir saistīta ar valdības vēlmi iebiedēt krievvalodīgos Latvijas iedzīvotājus un atņemt viņiem politisko gribu," — teikts Nepilsoņu kongresa paziņojumā.

© Screenshot/avaaz.orgПетиция о присоединении Латвии к России
Петиция о присоединении Латвии к России - Sputnik Latvija
Петиция о присоединении Латвии к России
Ziņu lente
0