NATO ģenerālis: bēgļi ir Krievijas ierocis

© AFP 2023 / OLIVIER HOSLETГенерал Филип Марк Бридлав
Генерал Филип Марк Бридлав - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NATO spēku virspavēlnieks Eiropā ģenerālis Filips Brīdlavs ir paziņojis, ka Krievija un al Asads apzināti pārvērš migrantus par ieroci, lai sagrautu Eiropas struktūras. Krievija norāda, ka bēgļu plūsma ir "reģionā realizētās absolūti bezatbildīgās un nepārdomātās politisko režīmu maiņas politikas" rezultāts.

RĪGA, 3. mar — Sputnik. NATO spēku virspavēlnieks Eiropā ģenerālis Filips Brīdlavs uzskata, ka migrantu masveida pieplūdums no kara pārņemtās Sīrijas ES valstīs destabilizē Eiropas valstis, un tas esot ļoti izdevīgi Krievijai.

"Krievija un Asada režīms tīšām pārvērš migrāciju par ieroci, cenšoties  izraisīt Eiropas struktūru   sabrukumu un lauzt eiropiešu apņēmību," – virspavēlnieka vārdus citē ASV Aizsardzības ministrija.

Боевые вылеты Дальней авиации ВВС РФ по объектам террористов в Сирии - Sputnik Latvija
Eksperts: Krievijas piedāvājums pārtraukt karadarbību Sīrijā – ievērojama piekāpšanās
Brīdlavs pauda savu viedokli ASV Kongresa Pārstāvju palātas Bruņoto spēku komitejas sēdē.

Viņš pieminēja Krievijas GKS spēku operāciju Sīrijā un paziņoja, ka Maskava un Damaska tīšām provocē Sīrijas iedzīvotāju masveida pārvietošanos. Tās rezultātā rietumvalstis nevis risina sarežģītas starptautiskās problēmas, bet gan spiestas pievērties migrācijas krīzei, paskaidroja ģenerālis.

NATO spēku virspavēlnieks Eiropā norādīja, ka Asada spēki un Krievijas GKS Sīrijā pielietojot "neprecīzus" ieročus. "To es varu pamatot tikai ar vēlmi piespiest bēgļus pamest savas mājas un uzkraut šo problēmu uz kāda cita pleciem," – piezīmēja Brīdlavs.

Ģenerālis atzīmē, ka divdesmit gadus ilgās ASV pūles veidot partnerattiecības ar KF ir beigušās neveiksmīgi.

"Krievija ir izvēlējusies pretestības ceļu un kļuvusi par ilgtermiņa apdraudējumu ASV, kā arī mūsu sabiedrotajiem un partneriem Eiropā," – viņs teica.

ANO dati apliecina: 2016. gada janvārī un februārī Eiropā ieradušies aptuveni 131 000 bēgļu. Frontex (ES ārējo robežu drošības aģentūra) norāda, ka migrantu skaits trīsdesmit reizes pārsniedz pagājušajā gadā šajā laikā ieradušos bēgļu skaitu.

Krievijas GKS operācijas rezultāts – bēgļu skaita mazināšanās

KF Aizsardzības ministrijas oficiālais pārstāvis ģenerālmajors Igors Konašenkovs paziņojis, ka ANO konstatējusi ievērojamu bēgļu skaita samazināšanos Sīrījā Krievijas GKS operācijas rezultātā.

Komentējot Filipa Brīdlava teikto, viņš norādīja: "Krievijas militārās operācijas panākumi ir devuši iespēju uzsākt pārrunu procesu. Trīs gadus tēlojot "cīņu" ar terorismu, rietumvalstu koalīcija šādus panākumus nav guvusi."

Eksperts: vērienīgo migrāciju vairs nav iespējams apturēt

"Šādi paziņojumi ir visīstākā propaganda. Būtu muļķīgi, ja mēs sāktu nopietni apspriest ģenerāļa Brīdlava vardus,"- Sputnik stāsta Fjodors Lukjanovs, žurnāla "Krievija globālajā politikā" galvenais redaktors."Ja viņš vai kāds no Eiropas un amerikāņu politiskajiem līderiem patiešām tā domā, acīmredzot, viņi nav adekvāti un nesaprot, kādas problēmas būtu jārisina patiesībā. Tomēr man gribētos ticēt, ka tamlīdzīgas frāzes tiek izmantotas tikai lai izdarītu informatīvu un psiholoģisku spiedienu uz Krieviju," – atzēmēja Lukjanovs.

Eksperts skaidro, ka pašlaik Sīrija patiešām pārcieš smagus pārbaudījumus, taču tie saistīti nevis ar Krievijas militāro operāciju, bet gan ar visas reģionālās sistēmas krahu un ES nespēju realizēt koordinētu politiku un pieņemt vienotu lēmumu migrācijas jautājumā, neskatoties uz pastāvīgām debatēm par šo problēmu.

"Eiropas Savienībā ir vesela problēmu buķete. Jāņem vērā arī objektīvais process, kura pamatā ir demogrāfiskās svārstības. Tās rodas gadījumā, ja iedzīvotāju skaits aug reģionos, kur dzīve ir sliktāka un perspektīvu nav, taču samazinās reģionos, kur dzīve ir labāka un ir perspektīvas. Šo vērienīgo migrāciju vairs apturēt neizdosies," – secināja eksperts.​

Krievijas vicepremjers Dmitrijs Rogozins jau reiz nosauca Brīdlavu par "afgāņu kāzu bombardēšanas speciālistu", atbildot uz viņa apsūdzībām. "Lai taču padomā par baļķi savā acī – afgāņu kāzu bombardēšanas speciālists mūs apsūdz par "neprecīzu bombardēšanu"," – viņš rakstīja savā profilā Twitter.

Saskaņā ar Sīrijas prezidenta Bašara al Asada lūgumu Krievija pērnā gada 30. septembrī uzsāka bombardēt "Islāma valsts" (DAIŠ) un “Džebhat an Nusra” objektus.

Vienlaikus konfliktā Sīrijā iesaistās ASV vadītā koalīcija, kam Sīrijas valdība šādu atļauju nav devusi. Krievija sniedz koalīcijai informāciju par GKS uzlidojumiem, taču ciešāka sadarbība pagaidām neveidojas.

Krievijas Aizsardzības ministrija norāda, ka visi uzlidojumi ISIS pozīcijām Sīrijā notiek tikai pēc izlūkošanas no gaisa un Sīrijas armijas štāba sniegto datu pārbaudes.

Apvainojumus par to, ka Krievijas GKS uzlidojumi Sīrijā provocē bēgļu plūsmu, KF ĀM uzskata par nepamatotiem. ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova norāda, ka bēgļu plūsma Eiropas Savienībā sākusies ilgu laiku pirms KF GKS operācijas sākuma. Septembra sākumā Krievijas ĀM paziņoja, ka migrantu problēma Eiropas Savienībā ir saistīta ar rietumvalstu politiku Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikā.

Piemēram, ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova piebilda, ka bēgļu plūdi ir "reģionā realizētās absolūti bezatbildīgās un nepārdomātās politisko režīmu maiņas politikas" rezultāts.

"Eiropa varētu mācīties no Krievijas, kā rīkoties bēgļu jautājumā: Krievijas Federācija ir uzņēmusi simtiem tūkstošu bēgļu no Ukrainas," – stāstīja Zaharova norādot uz ES "bezpalīdzību" krīzes situācijā.

Ziņu lente
0