Ierosināta parakstu vākšana par pievienotās vērtības nodokļa atvieglojumiem veselīgiem produktiem

© Sputnik / Alexey Malgavko / Pāriet pie mediju bankasПтицефабрика
Птицефабрика - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Piedāvāts samazināt PVN likmi veselīgiem un veselībai nepieciešamiem pārtikas produktiem līdz 5%, bet kaitīgiem un dzīvībai bīstamiem - pacelt līdz 31%. Iniciatīvu var atbalstīt portālā Manabalss.

RĪGA, 28.feb — Sputnik. Sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv sākta parakstu vākšana par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšanu veselībai nepieciešamiem un veselīgiem pārtikas produktiem. Ja ierosinājums savāks 10 tūkstošus parakstus, to nodos izskatīšanai Saeimā.

Iniciatīvas autors Jānis Vanags piedāvā samazināt līdz 5% PVN likmi pārtikai, kas ir nepieciešama un noderīga veselībai: svaiga gaļa un zivis, piens, kefīrs, biezpiens, olas, medus, pilngraudu produkti, vietējie dārzeņi, augļi un ogas.

Lai kompensētu paredzamo nodokļu ieņēmumu samazinājumu, Vanags piedāvā "palielināt PVN produktiem, kas ikdienas uzturā nav nepieciešami un daudzos gadījumos pat ir neveselīgi un dzīvībai bīstami."

Paaugstināt nodokļi, viņaprāt, vajadzētu "saldinātiem dzērieniem, enerģijas dzērieniem, cukura konditorejas izstrādājumiem, miltu konditorejas izstrādājumiem un visiem produktiem, kuru sastāvā sāls ir vairāk par 1,25g uz 100g produkta." Pārtikas produktus, kas satur transtaukskābes, Vanags piedāvā aizliegt.

Autors norāda, ka galu galā no šīs iniciatīvas iegūs, gan patērētāji, gan uzņēmēji. Ikdienas pārtika ar samazinātu PVN veselīgiem produktiem būs lētāka, tad ražotāji varētu palielināt pārdošanas apjomu, samazinot cenas.

Patlaban PVN likme pārtikas produktiem sastāda 21%. Pērnā gada februārī Saeima noraidīja priekšlikumu par nodokļa likmes samazināšanu pārtikai līdz 12%.

Veselīga uztura mācība skolās

Kopš 1. janvāra pēc likuma grozījumu stāšanās spēkā no skolēnu uztura pazūd produkti, kas satur krāsvielas, konservantus, aromatizatorus, transtaukus, ka arī soju un daudz ko citu. Tiks regulēts arī miltu, sāls, tauku saturs piena produktos u.c.

Āboli. - Sputnik Latvija
Skolēni vēl trīs nedēļas bez maksas varēs grauzt burkānus un ābolus

Saskaņā ar jaunajām prasībām, skolas var tirgot ūdeni, dabīgās sulas, žāvētus augļus, riekstus bez sāls, augļus un dārzeņus. Agrāk bufetēs valdīja dažādas smalkmaizītes, taču pēc aizlieguma skolēni ir sākuši skriet pēc tām uz tuvākajiem veikaliem.

Pēc krāsvielu un konservantu un pārstrādātas zivs aizlieguma no skolas ēdnīcu ēdienkartēm pazudušas marinādes, sieri un zivis.

Kad skolās tika ieviests jaunais uztura režīms, sabiedrībā pieauga bažas, un pārtikas ražotāju sūdzības Zemkopības Ministrijā jautājumam atkal piešķīra politisku nokrāsu. Ilgstošu debašu rezultātā, Veselības ministrija piekrita no jauna iekļaut sarakstā dabīgās piedevas un vanilīnu — līdz 2017. gadam.

Ziņu lente
0