Politika

Bergmanis neļauj darīt pāri Latgalei

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas aizsardzības ministrs uzskata, ka filmu par uzbrukumu Latgalei briti uzņēmuši par NATO, un tā ir paredzēta NATO kā signāls izvērtēt gatavību nepieciešamības gadījumā aizstāvēt alianses dalībvalstis.

RĪGA, 19. feb – Sputnik. Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis BBC filmu "Trešais pasaules karš: komandpunktā" aicina skatīties, nepievēršoties Latgales reālijām. Pēc viņa domām, filma jāuztver kā signāls NATO  izvērtēt gatavību aizstāvēt alianses dalībvalstis. Latgales pašvaldības televizijas šovu dēve par provokāciju.

Монитор компьютера - Sputnik Latvija
Latvijas un Igaunijas iedzīvotāji izsaukti uz BBC komandpunktu

Filma, ko televīzijas un radio korporācija BBC demonstrēja ēterā 3. februārī, ataino hipotētisku Krievijas uzbrukumu Latgales teritorijā. Saskaņā ar scenāriju nekārtības un separātisma izpausmes Baltijas reģionā kļūst par Krievijas un NATO konflikta cēloni. Jāpiezīmē, ka saskaņā ar filmas scenāriju lēmumus pieņem bijušie rietumvalstu bruņoto spēku vadītāji. LTV ziņo, ka plāno piektdien vakarā  demonstrēt BBC filmu. Bergmanis norāda, ka filma ir uzņemta par britiem, kuri pārbauda gatavību aizsargāt savu sabiedroto — Latviju.

"Šāda filma, kura nepārstāv Lielbritānijas valdības oficiālo politiku, drīzāk jāuztver kā nopietns signāls pašai aliansei izvērtēt un apstiprināt savu gatavību aizstāvēt ikvienu NATO valsti neatkarīgi no tās lieluma, ja šāda nepieciešamība rastos," — paziņoja ministrs.

Aizsardzības ministrs atgādināja, ka jau šobrīd Latvijas drošību sekmē pastāvīga sabiedroto klātbūtne Latvijā, regulāras starptautiskās militārās mācības, kā arī NATO atbalsts Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanā.

Ministrs aicināja darīt visu iespējamo, lai nevienam nebūtu ne mazākā pamata šaubīties pat Latvijas pastāvēšanu, drošību un teritoriālo vienotību.

"Šīs filmas scenārijs ir tikai un vienīgi tās autoru interpretācija, kam nav nekāda sakara ar Latgales reģiona un tās iedzīvotāju dzīves realitāti," — norāda R.Bergmanis.

Телевизионная вышка в Риге - Sputnik Latvija
LTV tiks demonstrēta BBC filma par Krievijas iebrukumu Latvijā
Viņš uzskata, ka neviens filmā necenšas parādīt, cik bīstama būtu Latgale un tās iedzīvotāji.

"Latgalē bija, ir un vienmēr būs īsteni Latvijas patrioti. Par to esmu pārliecinājies, vairakkārt apmeklējot šo Latvijas daļu, tiekoties ar zemessargiem no šī reģiona, un zinot cik daudzi karavīri no Latgales dien NBS," – norāda Bergmanis.

Latgales pašvaldības iebilst pret britu uzņemtās filmas demonstrāciju LTV, ziņo aģentūra LETA.

Ludzas, Daugavpils, Viļānu, Rēzeknes, Ciblas, Zilupes, Kārsavas, Baltinavas, Viļakas, Balvu, Rugāju, Ilūkstes, Līvānu, Preiļu, Barkavas, Riebiņu un Krāslavas pašvaldību vadītāji ir vērsušies valsts valdībā ar atklātu vestuli, kurā BBC filmu dēvē par mākslīgu provokāciju pret Latgales reģiona iedzīvotājiem.

Vēstulē norādīts, ka šī filma nav uzņemta Latgalē, tās radošajā komandā nav atpazīstami Latgales reģiona iedzīvotāji. Nopietnas bažas rada provokācijas neseno dramatisko Ukrainas dokumentālo notikumu iespējamais jauniestudējums Daugavpilī un visā Latgalē.

Vēstules autori pauž neizpratni par Latvijas televīzijas rīcību, "iegādājoties šīs filmas pārraides tiesības par Latvijas, tai skaitā, Latgales nodokļu maksātāju naudu un gatavojot to translācijai LTV1 kanālā, īpaši laikā, kad Latvijas televīzija ir spiesta samazināt savu budžetu, darbinieku algas, slēgt raidījumus."

Твердотопливная межконтинентальная баллистическая ракета - Sputnik Latvija
BBC šovs: Trešais pasaules karš sāksies Latgales dēļ
Britu politiķis un žurnālists, Lielbritānijas parlamenta loceklis kopš 1987. gada Džordžs Galovejs uzskata BBC filmu par klasisku aukstā kara laiku propagandas piemēru. Viņš norāda, ka filmai nav nekāda pamata, Krievija neplāno nodarīt kaut ko ļaunu Latvijai, taču tai ir tiesības raizēties par krievvalodīgo iedzīvotāju diskrimināciju bijušajās padomju valstīs. Filmā ir epizode ar Latvijas karoga iznīcināšanu.

Latvijas eiroparlamentārietis Andrejs Mamikins nosauca to par pretīgu noziegumu un Latvijas valsts simbola pazemojumu, kā arī pieprasīja ierosināt kriminālietu pret šova autoriem.

Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs uzskata BBC filmu par bīstamu provokāciju, pret Krieviju vērstā informācijas kara elementu.

Vēstnieks uzsvēra, ka astoņu gadu laikā, kas nostrādāti Latvijā, viņš nav šeit redzējis nevienu separātisku organizāciju, kas varētu "sagrābt varu" kaut vienā pierobežas pilsētā, lai arī scenārijā runa ir par divdesmit pilsētām.

Sputnik ir apkopojis interesantākos militāro ekspertu, politiķu un sabiedrisko darbinieku komentārus. Lasiet šeit >>

Ziņu lente
0