Likums par Latgales speciālo ekonomisko zonu – Saeimas pirmajā lasījumā

© Foto : Reinis Inkēns, Saeimas AdministrācijaЗаседание Сейма Латвии
Заседание Сейма Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Speciālajā ekonomiskajā zonā tiks iekļauti 17 novadi un Daugavpils. SEZ teritorijā esošie uzņēmumi saņems nodokļu atlaides.

RĪGA, 18. feb — Sputnik. Šodien Saeima pirmajā lasījumā atbalstīja likumprojekta koncepciju par Latgales speciālās ekonomiskās zonas izveidi (SEZ).

Saskaņā ar ieceri SEZ tiks iekļauti 17 novadi un Daugavpils. SEZ mērķis – veicināt Latgales reģiona attīstību, piesaistīt ieguldījumus ražošanas un infrastruktūras attīstībai un jaunu darbavietu radīšanai. Uzņēmumi SEZ teritorijā saņems nodokļu atlaides.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija uzskata, ka paplašinātā SEZ Latgalē sekmēs ekonomiskās situācijas uzlabošanos reģionā.

Ministrijas rīcībā esošie dati liecina: sociāli ekonomiskās attīstības līmenis Latgales reģionā ir daudz zemāks salīdzinājumā ar citiem valsts reģioniem. Iekšzemes kopprodukts uz katru iedzīvotāju Latgalē ir gandrīz trīskārt zemāks nekā Rīgā un vidēji Latvijā.

SEZ teritoriju veidos publiskām personām piederoši un privātīpašumā esoši iecirkņi, turklāt  privātīpašums nevar veidot vairāk nekā 30% teritorijas. Tiesības noteikt Latgales SEZ teritoriju, iespējams, tiks deleģētas Ministru kabinetam.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ir sastādījusi aptuveno pašvaldību sarakstu, kurās varētu atrasties SEZ teritorija. Noteikta arī  Latgales SEZ aptuvenā platība – tā nevar pārsniegt 5% Latgales reģiona teritorijas, tātad, 727,45 kvadrātkilometrus.

Noteikts arī SEZ darbības termiņš — līdz 2035. gada 31. decembrim.

Pērnā gada decembrī valdība atbalstīja likumprojektu par SEZ izveido. Saeimā tas jāatbalsta vēl divos lasījumos.

Ziņu lente
0