Politika

BBC šovs: Trešais pasaules karš sāksies Latgales dēļ

© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Pāriet pie mediju bankasТвердотопливная межконтинентальная баллистическая ракета
Твердотопливная межконтинентальная баллистическая ракета - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Britu televīzijas un radio korporācija BBC laiž klajā jaunu šovu "Trešais pasaules karš: komandpunktā". Šovā tiek izskatīts Krievijas iebrukums Latvijā un kodolieroču sprādzieni Baltijas valstīs.

RĪGA — 2.feb, Sputnik. Avīze Daily Mail publicē rakstu par jauno BBC raidījumu. Tā ir militāra konflikta simulācija, kura ietvaros Krievija iebrūk Latvijā, precīzāk sakot, tās austrumu daļā — Latgalē.

Šovam veltītajā BBC tīmekļa vietnē teikts: "Komandpunkts, ko veido bijušie vadošie Lielbritānijas stratēģi un diplomāti pulcējas karaspēlē. Tas ir hipotētisks "karstais karš" Austrumeiropā ar kaut ko absolūti neiedomājamu – kodolieroču pielietojumu."

Atbilstoši scenārijam Krievija iebrūk Latvijā, lai atbalstītu prokremliskos separātistus, kas sagrābuši vairāk nekā 20 pierobežas pilsētas. Saskaņā ar scenāriju, Lielbritānija un ASV nolemj palīdzēt Latvijai un padzīt krievu karaspēkus no valsts teritorijas, kamēr NATO vēl tikai mēģina izlemt, kā rīkoties. Krievija sāk kodoluzbrukumu un iznīcina 1200 britu kareivjus un jūrniekus.

Lielbritānija kodolieročus pielietot atsakās, taču šo soli sper ASV, lai palīdzētu NATO atjaunot kontroli Latgalē. Tā sākas Trešais pasaules karš.

"Pēc tam, kad Krievija ielauzās NATO teritorijā, krīzes eskalācija apdraudēja Lielbritānijas pastāvēšanu," – teikts avīzē.

"Tagad, kad atombumbas sprādziens Londonā ir neizbēgams, armijas komandieriem un valstsvīriem Vaitholas bunkerī nāksies pieņemt lēmumu par to, vai izdarīt atbildes triecienu. Taču viņi nolemj – nē. Šis rezultāts liek uzdot satraucošus jautājumus, tostarp arī par patreizējo situāciju, jo pašlaik valdība plāno iztērēt 100 miljardus sterliņu mārciņu militārajām vajadzībām," — Daily Mail velk paralēles ar mūsdienām.

Modelējamās situāciju kulmināciju avīze dēvē par šausminošu, un pieeju slepenajai karaspēlei, ko izdevies iegūt BBC, uzskata par unikālu.

Sputnik Latvija arī nolēma piedalīties britu projektā un vērsās pie ekspertiem ar jautājumu par to, kādas ir viņu domas par šāda scenārija realitāti.

Aleksandrs Hramčihins, krievu politologs un militārais eksperts:

— Acīmredzot, Latvijā šāds scenārijs tiek izskatīts nopietni. Kā militārais eksperts es uzskatu, ka šāda notikumu attīstība nav iespējama. Tiesa, militārā ekspertīze ar manu viedokli nav saistīta – šis sižets vairāk pieder pie informatīvā kara vai pie Lielbritānijas iekšpolitikas un mūsdienu mēdiju sfēras. Cik zinu, nekas tamlīdzīgs Krievijas un NATO attiecībās nav noticis. Kāds būs šīsdienas cīņas noslēgums? Man šķiet, tā nekad nebeigsies. Tā ir mūžīga.

Ivans Ribakovs, Saeimas deputāts no Latgales:

— Šī nav pirmā reize. NATO militāro apmācību laikā Latvija reiz jau tika pārdēvēta par Amberland, Latgale – par Latgalu, kad mūspusē tika izspēlēts Donbasa scenārijs. Dažs labs domā, ka pie mums dzīvo ļoti neuzticami cilvēki. Strādāju deputātu grupā sadarbībai ar Krievijas parlamentu, un uzskatu: kaimiņus neizvēlas, ar viņiem būtu vēlams sadzīvot un izvairīties no izteikumiem, kas var aizvainot pat netieši. Tamlīdzīgu notikumu attīstību es nevēlos redzēt pat teorētiski. Nevajag spēlēt tādas spēles, pat ne virtuālās un datorspēles.

Šovs "Trešais pasaules karš: komandpunktā" tiks pārraidīts trešdien, 3.februārī, BBC2 kanālā pl.23:00 pēc Latvijas laika (21:00 pēc Grīnvičas).

Ziņu lente
0