Šteinmeiers: Trampa ievēlēšana pieliek punktu agrākajai pasaules kārtībai

© AFP 2023 / TOBIAS SCHWARZVācijas ārlietu ministrijas vadītājs Franks Valters Šteinmeiers
Vācijas ārlietu ministrijas vadītājs Franks Valters Šteinmeiers - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šteinmeiers par Trampa ievēlēšanu par ASV prezidentu: vēl lielāka nenoteiktība globālā haosa apstākļos

RĪGA, 22. janvāris — Sputnik. Donalda Trampa ievēlēšana ASV prezidenta postenī iezīmējusi pasaules iekārtas beigas, kas veidojusies divdesmitajā gadsimtā, uzskata Vācijas ārlietu ministrijas vadītājs Franks Valters Šteinmeiers. RIA Novosti citē diplomāta rakstu izdevumā Bild am Sonntag.

"Kāds būs priekšstats par pasaules kārtību XXI gadsimtā, kā izskatīsies rītdienas pasaule? Tas nav zināms," — raksta politiķis.

Varas maiņas laikā vienmēr rodas neziņa, šaubas un jautājumi par jaunās vadības kursu, atzīmē Šteinmeiers.

"Tomēr pašlaik — jauna globālā haosa laikos — runa ir par ko lielāku, šodien likmes ir ļoti lielas," — uzskata diplomāts.

Vācijas ārlietu ministrs paudis pārliecību, ka Vācija varētu "atrast sarunbiedrus Vašingtonā, kuri apzinās, ka pat dižvalstīm ir nepieciešami partneri".

Vācijas Ārlietu ministrijas vadītājs Franks Valters Šteinmeiers. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Šteinmeiers iebilst pret jaunu sankciju ieviešanu pret Krieviju

Šteinmeiers iepriekš pauda satraukumu saistībā ar novērtējumu, ko NATO devis Tramps. Janvāra vidū ievēlētais ASV prezidents uzsvēra, ka alianse ir svarīga, taču novecojusi organizācija, jo nepievērš nepieciešamo uzmanību terorisma problēmām.

Kā informēja Vācijas Ārlietu ministrijas vadītājs pēc tikšanās ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu, Trampa izteikumi izraisīja izbrīnu un uztraukumu. Viedoklis par to, ka NATO ir novecojusi organizācija, tika uztverta ar sašutumu.

20. janvārī republikānis Donalds Tramps oficiāli stājies ASV prezidenta amatā. Inaugurācijas ceremonija Vašingtonā izraisīja protestu vilni arī ASV lielākajās pilsētās. Oficiālie aprēķini liecina, ka galvaspilsētas ielās izgājuši aptuveni pusmiljons amerikāņu, tikpat liels bija arī protestētāju skaits Losandželosā un Ņujorkā.

Akcija ieguva nosaukumu "sieviešu maršs". Tā bija saistīta ar nesenajiem Trampa izteikumiem.

Dalībnieki iznāca ielās ausainās rozā cepurēs, turklāt ne tikai sievietes, bet arī vīrieši. Protestu vilni pret Trampu atbalstīja arī politiķi un kinozvaigznes, kuru vidū bija aktrise Skārleta Johansona, dziedātāja Ališa Kīza, režisors Maikls Mūrs, Vašingtonas mērs Mjuriela Bauzere un citi.

Ziņu lente
0