Ukrainas Augstākajā radā reģistrēts likumprojekts par ukraiņu valodas izņēmuma tiesībām

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasUkrainas Augstākajā rada. Foto no arhīva
Ukrainas Augstākajā rada. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Augstākā Radā izskatīs likumprojektu "Par valsts valodu", kas paredz ukraiņu valodas pielietošanu praktiski visās dzīves jomās

RĪGA, 22. janvāris — Sputnik. Ukrainas Augstākajā radā reģistrēts likumprojekts "Par valsts valodu", kas paredz ukraiņu valodas pielietošanu praktiski visās dzīves jomās, ziņo RIA Novosti.

Iepriekš deputāts no "Tautas frontes" frakcijas Leonīds Jemecs paziņoja par nepieciešamību pieņemt likumus par valsts valodu un mazākumtautību valodām, lai nodrošinātu to tiesības. Viņaprāt, jaunas normas jāievieš pēc 2012. gadā pieņemtā likuma "Par valsts valodas politikas pamatiem" atcelšanas. Šobrīd Ukrainas Konstitucionālā tiesa izskata lietu par šī dokumenta likumību.

ANO - Sputnik Latvija
Ukraina iesniegusi prasību pret Krieviju ANO Starptautiskajā tiesā

Augstākās radas mājaslapā norādīts, ka likumprojektu sagatavojuši 33 Ukrainas parlamenta deputāti no dažādām frakcijām. Dokuments paredz, ka ukraiņu valodai jābūt obligātai visās valsts varas iestādēs un vietējās pašvaldībās, pirmsskolās, skolās, ārpus skolu iestādēs un augstskolās.

Pie tam likumprojekts ierosina obligātu ukraiņu valodas lietojumu visos kultūras masu pasākumos, medijos, grāmatu izdevniecības, kā arī apkalpojošā sfērā. Tāpat projekts paredz atcelt likumu "Par valsts valodas politikas pamatiem".

Pēc 2014. gada valsts apvērsuma Ukrainā Augstākā rada atzina par spēkā neesošu 2012. gadā pieņemto likumu par valsts valodas politikas pamatiem, kas paredzēja iespēju oficiāli izmantot divas valodas 13 valsts reģionos (no 27). Parlamenta lēmums par valodas likuma atcelšanu provocēja protestus Ukrainas dienvidu un dienvidaustrumu reģionos, un toreizējs prezidenta pienākumu izpildītājs Aleksandrs Turčinovs atteicās parakstīt šo Radas lēmumu.

Украинские военнослужащие, архивное фото - Sputnik Latvija
Ukraina īstenos militāro inspekciju Krievijā Vīnes dokumenta ietvaros

Atklātie informācijas avoti liecina, ka, piemēram, Doņeckas apgabalā gandrīz trīs ceturtdaļas iedzīvotāju krievu valodu uzskata par dzimto.

Jau 2014. gadā piecdesmit septiņi parlamenta deputāti vērsās Satversmes tiesā ar prasību izvērtēt "valodas" likuma atbilstību. Pēc viņu domām, likums apdraudod ukraiņu valodas pastāvēšanu.

Valsts prezidents Petro Porošenko apgalvoja, ka ukraiņu valodai ir jābūt vienīgajai valsts valodai Ukrainā, jo, viņaprāt, tā veido konsolidējošo faktoru sabiedrībā. Jāpiebilst, ka partija "Opozīcijas bloks" uzskata: valdības centieni atcelt "valodas" likumu atkal var izraisīt destabilizējošu situāciju Ukrainā.

Ziņu lente
0