The Telegraph: apglabājiet mani zem koka

© pixabayМогильный крест
Могильный крест - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rūpes par apkārtējo vidi skārušas arī skumju tēmu – aizgājēju apbedīšanu. Tagad Zviedrijā mirušos varēs sasaldēt un pārvērst par mēslojumu.

RĪGA, 21. janvāris – Sputnik. Zviedrijas pilsētā Jēnčēpingā mirušos nevis kremēs, bet gan sasaldēs un izmantos kā mēslojumu kokiem, vēsta The Telegraph.

Вайра Вике-Фрейберга на избирательном участке по выборам в Европарламент и местные органы власти Латвии - Sputnik Latvija
Tādu cilvēku apbēdinājuši...

Jēnčēpingā kļūs par pirmo vietu pasaulē, kur krematorijas vietā parādīsies tā saucamais promatorijs: tur aizgājēju mirstīgās atliekas tiks iegremdētas šķidrā slāpeklī. Pēc tam tās piesardzīgi sakratīs līdz brīdim, kad tās sabirs pīšļos. Vēlāk pīšļi tiek salikti kārbā no biodegradējošas cietes un apglabāti seklā kapā. Ja ir vēlēšanās, virs tā var iestādīt koku.

Šī ekoloģiskā apbedīšanas metode, kas ieguvusi nosaukumu "promesija" (no itāļu val. promessa – solījums), izstrādāta, pateicoties zviedru bioloģei Sūzannai Vīgai-Masakai, kura uzskata, ka pārvēršanās par mēslojumu ir dabisks cilvēka dzīves noslēgums un vienkārši jāizstrādā cieņpilna šādas apbedīšanas metode.

Pašlaik tiek izdarīti grozījumi Zviedrijas normatīvajos aktos par apbedīšanu, lai promesiju būtu iespējams izmantot tāpat kā tradicionālas apbedīšanas metodes. Jēnčēpingā gatavojas nomainīt pret promatoriju savu pirms 50 gadiem celto krematoriju. Tiesa, rūpēm par ekoloģiju un dabisko dzīves ciklu līdzās iet arī praktiski apsvērumi: krematorijas remonts atbilstoši Eiropas likumiem par apkārtējās vides aizsardzību izmaksātu vairākus miljonus eiro.

Ja šāda apbedīšanas metode kļūs populāra Eiropā, atkāpsies pagātnē konflikti par elitārām apbedījuma vietām, un ideja pēc nāves pārvērsties par zilām vizbulītēm, ko nesen pauda Latvijas eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga, vairs nešķitīs tik dīvaina. Visi tur nonāksim: ja ne vizbulītēs pārvērtīsimies, tad vismaz bērzos.

Ziņu lente
0