Ķīnas mediji: Tillersons var aizrunāties līdz karam

© Sputnik / Рамиль СитдиковTilersons. Foto no arhīva
Tilersons. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV jaunievēlētā prezidenta Donalda Trampa valsts sekretāra amatam izvirzītais Rekss Tillersons senatoriem sacījis, ka centīsies panākt, lai Ķīnai tiktu liegta piekļuve Dienvidķīnas jūrā mākslīgi izveidotajām salām.

RĪGA, 13. janvāris — Sputnik. ASV jaunievēlētā prezidenta Donalda Trampa valsts sekretāra amatam izvirzītais Rekss Tillersons labāk būtu pievaldījis mēli, piektdien brīdināja Ķīnas mediji, norādot, ka Tillersona draudi bloķēt Pekinu Dienvidķīnas jūrā, ir klaji provokatīvi.

Aģentūra LETA vēsta, ka Rekss Tillersons ASV senatoriem apliecinājis, ka centīsies panākt, lai Ķīnai tiktu liegta piekļuve Dienvidķīnas jūrā mākslīgi izveidotajām salām.

ĶTR karogs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Ķīnas laikraksts aicina ražot vairāk kodolieroču, lai sagatavotos Trampa administrācijai

Ķīnas uzvedība reģionā ir pielīdzināma Krievijas īstenotajai Krimas okupācijai, sacījis valsts sekretāra amata pretendents.

Ja Tillersons centīsies savus draudus īstenot, "tas radīs kursu uz postošu konfrontāciju Ķīnas un ASV starpā", brīdina Ķīnas valdības laikraksts "China Daily".

"Ja vien Vašingtona neplāno izvērst plaša mēroga karu Dienvidķīnas jūrā, jebkādas citas pieejas, lai Ķīnai liegtu pieeju salām, būs muļķīgas," — teikts cita Ķīnas laikraksta "Global Times" ievadrakstā.

Tillersonam būtu "labāk jāiekaļ kodolstratēģija, ja viņš gatavojas piespiest lielu kodolvalsti aiziet no savām teritorijām," — norāda avīze, kas ir labi informēt par Ķīnas kompartijas vanagu domu gājienu.

Pekinas oficiālā reakcija bija ieturētāka, Ārlietu ministrijas preses sekretāram Lu Kanam vien mudinot Vašingtonu vairāk rūpēties par savām problēmām.

"Situācija Dienvidķīnas jūrā ir atslābusi, un mēs ceram, ka valstis, kas nav šajā reģionā, spēs cienīt šo konsensu, kas atbilst visas pasaules pamatinteresēm," — viņš sacīja.

Abi laikraksti, neraugoties uz to brīdinājumiem, ir vienisprātis, ka šobrīd ir pāragri spriest, vai Tillersona izteikumi ir kas vairāk par draudu runām.

"Ir jānogaida, lai redzētu, vai viņa Ķīnai naidīgie uzskati pārvērtīsies par ASV ārpolitiku," skaidro "China Daily".

Tomēr tas nenozīmē, ka Pekina nav dzirdējusi Trampa komandas Ķīnai naidīgos izteikumus, norāda "Global Times".

Ķīna ir izteikusi pretenzijas uz gandrīz visu Dienvidķīnas jūru, pat ūdeņiem līdzās tai apkārt esošajām valstīm. Pēdējo gadu laikā Ķīna šai jūrā būvējusi mākslīgās salas, piemērojot tās militārai izmantošanai.

Pretenzijas uz teritorijām Dienvidķīnas jūrā izteikušas arī citas reģiona valstis.

Ziņu lente
0