Itāļu deputāti: iespējams, Ukraina atdevusi nozagtās gleznas pret izpirkumu

© Foto : fornita da Eliseo BertolasiCastelvecchio muzejs Veronas pilsētā
Castelvecchio muzejs Veronas pilsētā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dienu pirms nozagto gleznu atdošanas Itālijas ĀM pavēstīja, ka Ukrainai tiek piešķirta humānā palīdzība viena miljona eiro apmērā. Daži deputāti uzskata, ka tas līdzinās izpirkumam.

RĪGA, 13. janvāris — Sputnik. Pērnā gada decembri Ukrainas varas iestādes beidzot atdeva Veronas pilsētas Castelvecchio muzejam gleznas, kas bija nolaupītas 2015. gada novembrī un pusgadu vēlāk atrastas Ukrainā, stāsta Sputnik Italia.

Neskatoties uz incidenta laimīgo noslēgumu, daži Veneto reģiona parlamenta deputāti un asociācija "Veneto un Krievija" ir nobažījušies: dienu pirms gleznu atgriešanas Itālijas ārlietu ministrs Andželino Alfano paziņoja, ka Ukrainai tiek piešķirta humānā palīdzība viena miljona eiro apmērā. Sakritība?
Daži Veneto reģiona parlamenta deputāti un asociācijas "Veneto un Krievija" locekļi pastāstīja par saviem iespaidiem šajā jautājumā.

Lučano Sandona (Luciano Sandonà), reģionālais deputāts, asociācijas "Krievija un Itālija" prieksšēdētājs:

"Ņemot vērā notikušo, mēs vēlētos saprast, vai fakts, kas minēts ĀM preses relīzē, kas sniegta dienu pirms gleznu atgūšanas, ir sakritība. Tajā pieminēta šī pēkšņā un ne ar ko nesaistītā humānā palīdzība. Mēs vēlamies saprast, kādi bija Ārlietu ministrijas apsvērumi, tādā veidā rīkojoties ar naudu no Itālijas budžeta. Ja tas bija "izpirkums" par gleznām, tāda situācija ir nepieņemama, jo mūsu valsts jau sniedz atbalstu Ukrainai."

Stefano Valdegamberi (Stefano Valdegamberi), Veneto reģionālās padomes deputāts:

"Viss sākās ar ārlietu ministra Andželino Alfano gana aizdomīgu paziņojumu — viņš pavēstīja, ka Ukrainai sniegts "humānais" atbalsts palīdzībai valsts austrumu daļas iedzīvotājiem. Dīvaini ir tas, ka tā sniegta dienu pirms gleznu nosūtīšanas no Kijevas uz Itāliju. Tas ir aizdomīgi īss laika sprīdis. Mēs nekad neuzzināsim, kas noticis patiesībā, taču tas ļoti līdzinās mēģinājumam kādam demonstrēt, ka viņi kaut ko ir panākuši… Kāda jēga dot līdzekļus diktatoram un viņa elitei ar miljardiem lielu kapitālu, kuru neko nedara savas tautas labā, bet mēs šo naudu ņemam no vienkāršo itāļu kabatas? Mums jāatdod Ukrainai sava nauda?"

Palmarino Zokatelli (Palmarino Zoccatelli), asociācijas "Krievija un Veneto" prieksšēdētājs:

"Pa tālruni sarunājos ar senatoru Paolo Tozato (Paolo Tosato), kurš lūdza pavēstīt, ka viņš gatavojas nosūtīt Senātam Romā parlamenta pieprasījumu šajā jautājumā. Ņemot vērā pašreizējās Kijevas valdības korupcijas līmeni, nebūtu pārsteidzoši, ja tas būtu visīstākais izpirkums. Pie tam es apšaubu to, kādiem nolūkiem šie līdzekļi aizgājuši. Mums teica, ka tas ir miljons eiro Ukrainas austrumu iedzīvotājiem, taču kādiem tieši? Donbasa iedzīvotājiem, kurus pastāvīgi apšauda, vai kādam citam? Citādi nav saprotams, kas tie ir par Ukrainas austrumu iedzīvotājiem. Protams, es neticu, ka Porošenko novirzījis šos līdzekļus Doņeckas, Luganskas vai citu apšaudīto pilsētu iedzīvotājiem."

Septiņpadsmit gleznas no Castelvecchio muzeja Veronā tika nozagtas 2015. gada 18. novembrī. Starp nozagtajiem mākslas darbiem bija Tintoreto, Rubensa, Mantenji, Pizanello un Karoto gleznas. Īpaši vērtīga bija Pizanello slavenā glezna "Madonna ar irbi", kas tiek uzskatīta par agrāko izcilā Renesanses laiku mākslinieka darbu, kas nonācis līdz mūsdienām. Gleznu kopējā vērtība tiek lēsta 15-20 miljonu eiro apmērā.

Pusgadu pēc zādzības 17 gleznas tika aizturētas Ukrainā — tās tika sagatavotas nosūtīšanai uz Moldovu. Ekspertīze noskaidroja, ka tie ir audekli no Castelvecchio muzeja.

 

Ziņu lente
0