Šveicē musulmaņu meitenēm jāapmeklē obligātās peldēšanas stundas

© AFP 2023 / FAROOQ NAEEMMusulmaņu meitene. Foto no arhīva
Musulmaņu meitene. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Cilvēktiesību tiesa noraidīja islāmticīgo ģimenes prasību, kas vēlējās panākt, lai viņu meitām ļautu neapmeklēt peldēšanas stundas kopā ar zēniem.

RĪGA, 11. janvāris — Sputnik. Musulmaņu meitenes Šveicē nav atbrīvojamas no abu dzimumu kopīgām peldēšanas stundām, otrdien atzina Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT), vēsta aģentūra LETA.

Musulmaņu meitene veikalā pie kāzu tērpa. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Musulmane feministe vēršas pret bērnu laulībām

ECT noraidīja prasību, ko iesniedza kāds Bāzelē dzīvojošs islāmticīgo pāris, kas vēlējās panākt, lai abām viņu vecākajām meitām ļautu neapmeklēt peldēšanas stundas, kurās piedalās arī zēni. Savā spriedumā ECT atzina, ka Bāzeles varasiestādes nav pārkāpušas tiesības uz reliģisko brīvību, uzstājot, ka meitenēm peldēšanas stundas jāapmeklē.

ECT tiesa piekrita Bāzeles tiesas iepriekš taisītajam spriedumam, kurā atzīts, ka bērniem ir svarīgi apmeklēt peldēšanas stundas. Arī Šveices augstākā civiltiesu instance Lozannā lietā, kas tika uzsākta vēl 2012. gadā, atzina, ka prasība apmeklēt abu dzimumu peldēšanas stundas nerada nepieņemamu reliģiskās brīvības apdraudējumu.

ECT tiesa arī atzina, ka vecākiem piemērotā 1400 franku (1304 eiro) lielā sodanauda ir taisnīga un samērīga, "lai nodrošinātu, ka vecāki sūta savus bērnus uz obligātajām stundām, kas pirmām kārtām ir viņu pašu interesēs, lai socializētos un veiksmīgi integrētos".

Мусульманка в хиджабе - Sputnik Latvija
Austrijas prezidenta kandidāts neļaus tiesnešiem nēsāt nikābu

Bāzeles skolās, kā arī daudzās citās Šveices municipalitātēs peldēšanas stundas ir obligātas.

Pagājušā gadā Bāzeles varasiestādes atteicās izsniegt pases diviem musulmaņu jauniešiem, kas atteicās piedalīties peldēšanas stundās un nometnēs ar nakšņošanu. Varasiestādes norādīja, ka pusaudži nepilda izglītības sistēmas uzliktās prasības.

Pagājušā gadā arī Sanktgallenē kādam islāmticīgam tēvam tika uzlikta 4000 franku liela sodanauda par atteikšanos sūtīt savas meitas uz peldēšanas stundām.

Ziņu lente
0