Politika

Lielbritānijas vēstnieks ES Aivens Rodžerss zaudējis pacietību

© REUTERS/Francois LenoirLielbritānijas vēstnieks ES Aivens Rodžerss
Lielbritānijas vēstnieks ES Aivens Rodžerss - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānijas vēstnieks ES Aivens Rodžerss negaidot atkāpies no amata, tādējādi apgrūtinot savas valdības darbu. Sers Rodžerss tika uzskatīts par nozīmīgāko personu martā gaidāmajās pārrunās par Lielbritānijas izstāšanos no ES.

RĪGA, 6. janvāris — Sputnik. Lielbritānijas vēstnieks ES Aivens Rodžerss negaidot atkāpies no amata pirms karalistes izstāšanās procesa sākuma. Britu izdevumi vēsta, ka Sers Rodžerss tika uzskatīts par nozīmīgāko personu martā gaidāmajās pārrunās par Lielbritānijas izstāšanos no ES, vēsta Sputnik Igaunija.

Joprojām nav zināms, kāda iemesla dēļ politiķis negaidīti atteicies valsts izstāšanās no ES procesā noformēšanā. Financial Times informē, ka 56 gadus vecais Rodžerss paziņojis kolēģiem, ka pametīs savu posteni agrāk, taču sava lēmuma iemeslus nav paskaidrojis. 

Премьер-министр Великобритании Тереза Мэй - Sputnik Latvija
Politika
Terēza Meja varētu ierobežot Lordu palātas pilnvaras

Parlamentam nepatīk vēstnieka pesimisms

Seru Rodžersu Lielbritānijas vēstnieka ES postenī 2013. gadā iecēla Lielbritānijas bijušais premjerministrs Deivids Kamerons. Viņa pilnvaru termiņš beidzas tikai 2017. gada novembrī. 

Iepriekš plašsaziņas līdzekļi informēja, ka vēstnieks Rodžerss privātā sarunā pastāstījis kolēģiem, cik ilgu laiku varētu aizņemt Lielbritānijas izstāšanās no ES. Viņaprāt, tirdzniecisko līgumu noslēgšana ar ES varētu ieilgt uz desmit gadiem. Šim viedoklim piekrīt arī pārējās 27 ES dalībvalstis.

Vēstnieka lēmumu kritizēja vairāki karalistes parlamenta deputāti.

Bijušais liberālo demokrātu līderis Niks Klegs viņa atkāpšanos nosauca par "triecienu parlamenta plāniem Brexit jautājumā," raksta ВВС.

Savukārt Lielbritānijas parlamenta loceklis no leiboristiem Hilarijs Benns, kurš vada speciālo komiteju pārrunām par valsts izstāšanos no ES, paziņoja, ka Rodžersa atkāpšanās ir kritiska un aicināja valdību steidzami atrast vēstnieka aizstājēju. "Grūti iedomāties nepiemērotāku laiku pienākumu nodošanas organizēšanai," — viņš piebilda.

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Lielbritānijas premjere sola "pilnīgu" valsts izstāšanos no ES

Eiroskeptiķi sveic sera Rodžera atkāpšanos no amata

Ārons Benkss, viens no galvenajiem Brexit ideologiem un piekritējiem, pavēstīja preses pārstāvjiem, ka sers Aivens bijis viens no vecās proeiropeiskās gvardes pārstāvjiem un viņš personīgi sveic politiķa atkāpšanos.

Aizvadītā gada jūnijā referendumā vairāk nekā puse Lielbritānijas valstspiederīgo negaidot nobalsoja par valsts izstāšanos no savienības. Valsts premjerministre Terēza Meja iepriekš paziņoja, ka valdība gatavojas līdz 2017. gada marta beigām realizēt Lisabonas līguma 50. pantu par izstāšanos no ES un uzsākt pārrunas ar Briseli. Pašlaik Lielbritānija izstrādā viedokli pārrunām, kas tiks ievērots gaidāmajos galvenajos līgumos ar ES.

Ziņu lente
0