"Lietuvos energija" nākamgad trešo daļu gāzes pirks no "Gazprom"

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasЛоготип компании "Газпром"
Логотип компании Газпром - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Darījuma cena netiek izpausta, bet ļoti iespējams, ka Krievijas koncerns piedāvājis gāzi par zemāku cenu, nekā Lietuva to pērk no "Statoil".

RĪGA, 31. decembris – Sputnik. Lietuvas valstij piederošā enerģētikas uzņēmumu grupa "Lietuvos energija" vienojusies ar Krievijas koncernu "Gazprom" par gāzes pirkšanu 2017. gadā, vēsta LETA.

Termoelektrostacija. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Polija atbalsta Lietuvas atteikšanos no Krievijas gāzes

Jaunais līgums ar "Gazprom" parakstīts pēc gada pārtraukuma – pērn grupa no "Gazprom" nopirka nelielu daudzumu gāzes izsolē, bet 2015. gada nogalē beidzās ilgtermiņa līgums, ko ar koncernu uz desmit gadiem bija noslēgusi toreizējā kompānija "Lietuvos dujos", tagadējā "Lietuvos duju tiekimas". 

Darījuma cena netiek izpausta, bet ļoti iespējams, ka Krievijas koncerns piedāvājis gāzi par zemāku cenu, nekā Lietuva to pērk no "Statoil".

Pēc ziņu aģentūras BNS informācijas, par gāzes piegādi ar "Gazprom" vienojies arī lielākais atsevišķais gāzes patērētājs Lietuvā – Jonavas minerālmēslojuma ražotājs "Achema", kas šogad lielāko daļu gāzes pirka no "Statoil".

No Krievijas koncerna paredzēts pirkt 34% visa gāzes apjoma, ko nākamgad iegādāsies "Lietuvos energija" uzņēmumi. Saskaņā ar BNS aplēsēm tas būtu aptuveni 2,9 miljoni megavatstundu jeb apmēram 300 miljoni kubikmetru.

Gazprom. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Lietuvas tiesa piespriedusi "Gazprom" valsts vēsturē lielāko sodu

Pārējos 66% nodrošinās sašķidrinātā gāze no Klaipēdas termināļa. Arī šīs gāzes cena nav izpausta atklātībā, vien norādīts, ka šāda attiecība izraudzīta kā optimālā, "cenšoties nodrošināt viskonkurētspējīgās cenas klientiem", norāda portāls "15min.lt". 

"Lietuvos energija" vadītājs Daļus Misjūns aģentūrai sacījis, ka vairāk informācijas izpaust nevar, bet uzsvēris, ka lēmumu noteikusi ekonomiskā loģika.

"Lietuvos duju tiekimas" līdztekus "Gazprom" gāzei vēl divus miljonus megavatstundu pirks no ASV kompānijas "Koch Supply & Trading", importējot gāzi caur Klaipēdas termināli, savukārt otrs grupas uzņēmums — "Litgas" — aptuveni 3,6 miljonus megavatstundu pirks no Norvēģijas "Statoil".

Ziņu lente
0