Grenlande aicina Dāniju atbrīvot salu no "amerikāņu atkritumiem"

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV un Dānija 1951. gadā parakstīja līgumu, kas ļāva Vašingtonai uzbūvēt 33 armijas bāzes un radiolokācijas stacijas padomju bumbvedēju identifikācijai gadījumā, ja tie parādīsies šajā Arktikas rajonā. Līgumā nav norādīta par salas tīrīšanu atbildīgā puse.

RĪGA, 28. novembris — Sputnik. Grenlandes varas iestādes aicina Dāniju attīrīt salu no dažādām amerikāņu militārajām konstrukcijām, kas šeit uzstādītas aukstā kara laikā, informē RIA Novosti, atsaucoties uz Associated Press sniegtajām ziņām.

Aģentūra vēsta, ka ASV un Dānija 1951. gadā parakstīja līgumu, kas ļāva Vašingtonai uzbūvēt 33 armijas bāzes un radiolokācijas stacijas padomju bumbvedēju identifikācijai gadījumā, ja tie parādīsies šajā Arktikas rajonā. Līgumā nav norādīta par salas tīrīšanu atbildīgā puse.

Grenlandes varas iestādes vērsušās pie Dānijas valdības ar ierosinājumu "novākt amerikāņu atstātos atkritumus," tostarp arī kodolraķešu starta laukumu Camp Century, kura būvdarbi palika nepabeigti.

Британский солдат рядом с самолетом Typhoon на авиабазе Акротири, недалеко от Южного прибрежного города Лимассол на Кипре - Sputnik Latvija
Eiropieši netic, ka ārvalstu kara bāzes viņus aizsargās

"Ja Dānija nenoslēgs ar ASV citu vienošanos par laukumu Camp Century, atbildība par izmeklēšanu un (salas – red.) iztīrīšanu gulstas tikai uz Dānijas pleciem," – aģentūra citēja par salas ārpolitiku atbildīgās personas – Vitusa Kujaukitsoka teikto.

Starta laukuma būvdarbi Grenlandes ziemeļrietumos ritēja XX gs. 60. gados, taču 1966. gadā projekts tika apturēts, kad nometni sāka iznīcināt ledus masīvs. ASV pārvietoja mobilo kodolreaktoru, kas nodrošināja bāzē apkuri un elektroenerģiju, taču eksperti vērtē, ka šajā zonā pamesti aptuveni 200 tūkstoši litru dīzeļdegvielas un atkritumu, tostarp arī radioaktīvo atkritumu, kuri, pēc zinātnieku domām, var kaitēt apkārtējai videi.

ASV GKS joprojām izmanto Tules aviobāzi salas ziemeļos, savukārt vairākas bāzes pārvērstas par civilās aviācijas lidostām.

Dānijas ārlietu ministrs Kristiāns Jensens informēja, ka pagaidām būtu pāragri lemt, kas piedalīsies iespējamos salas tīrīšanas darbos.

Turklāt vietējās varas iestādes jau ir sākušas uzkopšanas procesu dažos salas rajonos, taču to rīcībā nav pietiekamu resursu.

Ziņu lente
0