Japāna protestē pret raķešu kompleksu izvietošanu Kuriļu salās

© AFP 2023 / Mandel NGANJapānas karogs
Japānas karogs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Otrdien Klusā okeāna flotes oficiālais preses izdevums vēstīja, ka Kuriļu salās izvietoti kompleksi "Bal" un "Bastion".

RĪGA, 25. novembris — Sputnik. Japāna izteikusi Krievijai protestu par raķešu kompleksu izvietošanu Dinvidkuriļu salās. Ši informāciju sniedzis Japānas ārlietu ministrs Fumio Kisida, vēsta RIA Novosti.

Учения по развертыванию ракетного комплекса Искандер - Sputnik Latvija
Politika
Baltijas valstis jau sen ir "Iskanderu" darbības zonā

Otrdien Klusā okeāna flotes oficiālais preses izdevums "Bojevaja vahta" vēstīja, ka Kuriļu salās izvietoti kompleksi "Bal" un "Bastion". Pēc tam Japānas ĀM atzīmēja, ka Tokija atbilstoši reaģēs uz Maskavas lēmumu. 

"Es ceru, jūs saprotat, ka mēs izteicām protestu," — aģentura Kiodo citēja Japānas parlamenta apakšpalātas Drošības komitejas sēdē teiktos Kisida vārdus.

Iepriekš valsts premjerministrs Sindzo Abe paziņoja, ka Tokija izteikusi savu nožēlu caur diplomātiskajiem kanāliem.

Japānas aizsardzības ministre Tomomi Inada pieļāva, ka Krievija izvietojusi sistēmas "Bal" un "Bastion" Kuriļu salās ar mērķi nodrošināt savu atomzemūdeņu darbību Ohotskas jūrā. Viņa atgādināja, ka raķešu darbības rādiuss pārklāj arī uz ziemeļiem vistālāk esošās Japānas salas — Hokaido austrumu daļu.

Raķešu Kalibr starts no Kaspijas flotiles kuģiem Krievijas BS mācībās - Sputnik Latvija
Video
Raķešu "Kalibr" starts no Kaspijas flotiles kuģiem Krievijas BS mācībās

Krievijas Ārlietu ministrija informēja, ka raķešu kompleksu izvietošana Kuriļu salās veikta saskaņā ar plānu, kura mērķis ir nodrošināt valsts aizsardzības spēju. Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs atgādināja, ka Maskavas darbības ir pamatotas un tām nebūtu jāiespaido attiecības ar Japānu.

"Bastion" paredzēts jūras piekrastes aizsardzībai vairāk nekā 600 kilometru līnijā. Tas spēj apšaudīt dažādu tipu un klašu virsūdens peldlīdzekļus. Savukārt kompleksa "Bal" rīcībā ir pretkuģu raķetes H-35, kuru darbības rādiuss sasniedz 120 kilometrus.

Ziņu lente
0