Politika

The Guardian pastāstīja, ko var gaidīt no Trampa un Putina attiecībām

© Sputnik / Кевин Даунс / Pāriet pie mediju bankasDonalds Tramps. Foto no arhīva
Donalds Tramps. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Trampa ievēlēšana ASV prezidenta amatā uzlabojusi labākus Putina scenārijus, bet tajā pašā laikā sliktākie scenāriji arī pasliktinājās. Britu avīze pastāstīja, ko var gaidīt no divu spēcīgu politisko līderu attiecībām.

RĪGA, 14. novembris — Sputnik. Vladimirs Putins un Donalds Tramps ir pietiekami spēcīgi līderi un attiecības starp viņiem var būt nestabilas. Divu prezidentu savstarpējo attiecību neprognozējamība var novest pie dažādām krīzēm starptautiskajās attiecībās, raksta britu laikraksts The Guardian.

Neprognozējamības ietvaros

"Iedomājieties situāciju: 2017. gada marts, pēc vairāku stundu sarunām prezidents Tramps kopā ar Krievijas prezidentu Putinu iziet no Baltā nama. Ķermeņa valoda runā par labvēlīgu noskaņojumu, viņi skaļi smejas. Tramps paziņo preses pārstāvjiem, ka Krievija ir ļoti labs partneris cīņā pret "Islāma valsti" un galvenais ASV stratēģiskais partneris," — raksta avīze.

Rakstā uzsvērts, ka Putinam ir svarīgi risināt problēmas tieši bez moralizēšanas par demokrātiju un cilvēktiesībām, kā arī atstājot rīcības brīvību attiecībā uz "tuvām ārzemēm".

Plāksnīte ar ielas nosaukumu Rjazaņā - Sputnik Latvija
Rjazaņā piedāvāja nosaukt ielu Trampa vārdā

Pēc Trampa ievēlēšanas "labākais Putina scenārijs pēkšņi kļuvis par vēl labāku". Tomēr, turpina materiāla autors, Maskavā cilvēki ar veselu saprātu apzinās, ka, arī sliktākais scenārijs "pēkšņi ir kļuvis daudz sliktāks".

The Guardian skaidro, ka attiecības starp Putinu un Hilariju Klintoni, viņas ievēlēšanas gadījumā gandrīz noteikti būtu aukstas, bet tās būtu prognozējamības ietvaros. "Tagad parastie spēles noteikumi var nenostrādāt," — teikts rakstā.

"Strauja attiecību pasliktināšanās starp Putinu un Turcijas līderi Redžepu Tajipu Erdoganu, kad pērn Turcija notriekusi Krievijas lidmašīnu, bija labs piemērs tam, cik ātri var izjukt attiecības, kas balstās tikai uz līderu personiskām īpašībām," — raksta autors.

"Haosa kandidāts"

Žerārs Depardjē. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Depardjē: Tramps atšķirībā no Džordža Buša jaunākā nav idiots

Turklāt daži analītiķi uztver Donaldu Trampu prezidenta amatā, tai skaitā arī attiecībā uz Krieviju, kā cilvēku, kurš var ienest haosu ASV politikā, 2017. gada janvārī ieņemot prezidenta krēslu.

Laikraksts norāda, ka Krievijas politiskās aprindās pauž bažas par Trampa neprognozējamību, turklāt autors apgalvo, ka vēlēšanu sacīkšu laikā republikānis tomēr bija "Kremlim pievilcīgāks kandidāts".

"(Trampa ievēlēšana) uzsāks nestabilitātes periodu ASV un samazinās Vašingtonas ietekmi pasaulē. Mēs sagaidām, ka ASV attiecības ar sabiedrotajiem kļūs pretrunīgākas, un tas mazinās vienotību cīņā pret Krieviju," — sacīja starptautisko attiecību eksperts Vladimirs Frolovs.

Vienlaikus izdevums uzsver, ka neviens nevar nodēvēt Trampu vai Putinu par jūtīgiem politiskajiem līderiem, tāpēc eksperti viegli var iedomāties situāciju, kurā viens no politiķiem būs iedzīts hipotētiskā "retoriskā stūrī", kas palielina starptautisko attiecību apdraudēšanas risku, ņemot vērā, ka viņu rokās ir divi pasaulē spēcīgākie kodolieroču arsenāli.

Ziņu lente
0