Donalds Tramps izvirzījies priekšgalā ASV prezidenta vēlēšanās

© REUTERS / Карло Аллегри / Карлос БарриаКандидаты в президенты Дональд Трамп и Хиллари Клинтон
Кандидаты в президенты Дональд Трамп и Хиллари Клинтон - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV Republikāņu partijas kandidāts Donalds Tramps izcīnījis uzvaru svarīgākajos štatos un savācis lielāku skaitu elektoru balsu nekā Demokrātiskās partijas kandidāte Hilarija Klintone.

RĪGA, 9. novembris – Sputnik. Turpinās balsu skaitīšana ASV prezidenta vēlēšanās, uzvarētājs vēl nav zināms.

ASV prezidentu neievēl tieši valsts balsstiesīgie pilsoņi, to veic elektrotu kolēģija. Katrs štats elektoru kolēģijai deleģē noteiktu skaitu elektoru atbilstoši štata iedzīvotāju skaitam. Gandrīz ikvienā štatā kandidāts, kurš ieguvis vairākumu vēlētāju balsu, iegūst arī šā štata elektoru kolēģijas locekļu balsis.

Šī iemesla dēļ kandidātam nav jāiegūst lielāks skaits vēlētāju balsu. Galvenais – saņemt elektoru balsu vairākumu. Pavisam elektoru kolēģijā ir 538 balsis. Uzvarai kandidātam ir jāsavāc 270 balsis. Balsošana noslēdzās šorīt pl. 6.00 pēc Latvijas laika, pašlaik rit balsu skaitīšana. Gandrīz 40 miljoni valsts iedzīvotāju nobalsoja pirms vēlēšanu dienas.

Aplēses liecina, ka Klintonei ir jāizcīna uzvara visos štatos, kuros viņa ieņēma līdera pozīcijas kampaņas gaitā: Virdžīnijā, Viskonsinā, Kolorado, Minesotā, Mičiganā, Menā, Ņūhempšīrā un Pensilvānijā.

Pašlaik zināms, ka Klintone uzvarējusi Virdžīnijā, Kolorado, Minesotā, Nevadā un cietusi sakāvi Viskonsinā, Mičiganā, Pensilvānijā, Ziemeļkarolīnā, Ohaio un Floridā. Balsis Ņūhempšīrā un Menā vēl nav saskaitītas.

Pirms balsošanas eksperti norādīja, ka Trampam ir jāizcina uzvara Ziemeļkarolīnā, Ohaio un Floridā, kā arī jāpapūlas atņemt Klintonei Pensilvānija vai kāds cits liels štats (piemēram, Mičigana vai Viskonsina). Tieši tā ir noticis.

Pašlaik Klintonei ir 218 elektoru balsis, Trampam – 266 (uzvarai ir jāiegūst 270 balsis).

Ziņu lente
0