Politika

Prezidenta noslēpumi: WikiLeaks sāk publicēt Obamas saraksti

© Sputnik / Sergey Guneyev / Pāriet pie mediju bankasASV prezidents Baraks Obama. Foto no arhīva
ASV prezidents Baraks Obama. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vietne WikiLeaks ieguvusi pieeju ASV prezidenta elektroniskajai sarakstei. Uzsākta Baraka Obamas sarakstes atklātā publikācija.

RĪGA, 21. oktobris — Sputnik. Vietnē WikiLeaks publicētas ASV prezidenta Baraka Obamas divas elektroniskās adreses un vairākas vēstules, ziņo RIA Novosti. Portāls informē, ka tā ir tikai pirmā valsts vadītāja dokumentu pakete.

Atklātā piekļuvē publicētas divas elektroniskās adreses, ko prezidents, domājams, vairs neizmanto, kā arī septiņas vēstules. Sešas no tām nosūtītas Obamam 2008. gadā.

Par mazākumtautībām

Trīs vēstules nosūtījis Džons Podests, pašreizējais Hilarijas Klintones vēlēšanu štāba vadītājs. Tās rakstītas 2008. gada 4. novembrī, kad Obama tika ievēlēts ASV prezidenta postenī.

ASV prezidenta amata kandidāts no Republikāņu partijas Donalds Tramps - Sputnik Latvija
Uzvaras gadījumā Tramps grib tikties ar Putinu pirms savas inaugurācijas

Vienā no dokumentiem, kas datēti mēnesi pirms vēlēšanām, minēti iespējamie ministru kandidāti. To autors ir Obamas padomnieks Maikls Fromans, kurš pēc vēlēšanām kļuva par ASV tirdzniecisko pārstāvi.

Vienā no sarakstiem Fromans iekļāvis mazākumtautību pārstāvjus, ko ieteicis iekļaut valdībā. Kandidātu starpā ir afroamerikāņi, latinoamerikāņi un aziātu izcelsmes ASV pilsoņi.

WikiLeaks ziņo, ka otrajā sarakstā pieminētas sievietes, kas varētu strādāt Obamas komandā.

Publicētajos sarakstos uzvārdi nav minēti, vēstulēs sniegti tikai katra saraksta apraksti.

Acīmredzot Obama ir ņēmis vērā padomnieka ieteikumus — prezidenta pirmajā valdībā strādāja četras sievietes (tostarp arī Hilarija Klintone), afroamerikānis (tieslietu ministrs, ģenerālprokurors Ēriks Holders) un trīs aziātu izcelsmes amerikāņi.

ASV prezidenta kandidāte no Demokrātiskās partijas Hilarija Klintone. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
WikiLeaks vēsta: Hilarija Klintone draud ielenkt Ķīnu PRA gredzenā

Strīdi par samitu

Vēlēšanu dienā Obama saņema vēstuli, kurā tika apspriesta viņa piedalīšanās G20 samitā 15. novembrī.
Daži padomnieki ieteica jaunajam valsts vadītājam atteikties no līdzdalības pasākumos, jo prezidenta posteni viņš ieņēma tikai pēc inaugurācijas, kas notika vēlāk. Samitā ASV pārstāvēja Džordžs Bušs, juniors.

Vairāki Obamas palīgi uzskatīja, ka viņam vajadzētu apmeklēt samitu — viņi norādīja, ka jaunievēlētais prezidents varēs izteikt viedokli svarīgos jautājumos un ietekmēt pasākuma programmu.

Tomēr tolaik uzvarēja tie, kas iebilda pret Obamas klātbūtni samitā. Viņus biedēja, ka divu prezidentu — ievēlētā un pašreizējā — klātbūtne varētu radīt "neveiklu situāciju".

"Ja jūs centīsieties noraidīt viņa viedokli, jūs kritizēs par to, ka demonstrējat ASV pasaules priekšā kā sašķeltu valsti. Ja jūs izvēlēsieties ieturētu pozīciju, jūs saistīs ne tikai ar viņa (Buša — red.) politiku, bet arī ar viņa saspringto stāvokli pasaulē," — raksta padomnieki.

Ziņu lente
0