Krīzes situācijā NATO ieradīsies Latvijā tikai divu dienu laikā

© Sputnik / Михаил Палинчак / Pāriet pie mediju bankasФлаг НАТО
Флаг НАТО - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NATO spēku integrācijas vienības Operatīvās pārvaldes priekšnieks, pulkvežleitnants Saimons Bedmens informēja, ka ātrās reaģēšanas vienība Latvijā spētu ierasties divu dienu laikā.

RĪGA, 17. oktobris — Sputnik. NATO Sevišķi ātrās reaģēšanas vienība nepieciešamības gadījumā Latvijā spētu izvietoties 48 stundu laikā vai pat ātrāk, ierodoties uz mācībām Latvijā, vēsta aģentūra LETA, atsaucoties uz NATO spēku integrācijas vienības Operatīvās pārvaldes priekšnieka Saimona Bedmena teikto.

Vakar Latvijā ieradušies 500 karavīri no Lielbritānijas. Kopā ar citu valstu karavīriem viņi piedalīsies militārajos manevors "Sudraba bulta".

Bedmens paskaidroja, ka mācības "Sudraba bulta" organizētas ar mērķi panākt maksimālu sadarbību dažādu valstu bruņoto spēk starpā. Viņš piebilda, ka krīzes situācijā NATO militārajām vienībām attiecīgajā valstī jāprot sadarboties ar vietējiem bruņotajiem spēkiem.

"Mums kā NATO spēku integrācijas vienībai ir nozīmīga loma, lai palīdzētu ar izvietojumu šajā vingrinājumā. Mēs strādāsim ļoti ciešā sasaistē ar Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS), palīdzot ar plānošanu, kā arī komunicēsim ar valstīm, kuras sūtīs savus bruņotos spēkus," norādīja Bedmens.

Ракетный комплекс Искандер-М - Sputnik Latvija
Raķešu nepilnvērtības komplekss: kāpēc "Iskanders" satrauc NATO

Pašlaik NATO Sevišķi ātrās reaģēšanas spēkus vada Spānija, bet no janvāra tos savā ziņā pārņems Lielbritānija. Līdz ar to Apvienotās Karalistes bruņotie spēki būs gatavi divu dienu laikā ierasties vietā, kur nepieciešama palīdzība.

Sarunā ar žurnālistiem militārpersona pastāstīja, ka 2017.gadā tiks organizēti vairāki manevri NATO vienību gatavības pārbaudei.

Lielbritānijas vēstnieka vietniece Sāra Hārpere norādīja, ka šīs mācības notiek, lai parādītu, ka Lielbritānija atbalsta Latvijas un Eiropas drošību.

Hārpere atgādināja, ka Lielbritānija izstājas no Eiropas Savienības, taču Eiropu nepametīs.

"Šādas militārās mācības notiks arī pēc "Brexit", jo Lielbritānijai militārā sadarbība ar citām Eiropas valstīm caur NATO ir ļoti nozīmīga," pauda Hārpere.

No 17.oktobra līdz 31.oktobrim Ādažu poligonā notiks starptautiskās militārās mācības "Sudraba bulta", kurās piedalīsies vairāk nekā 3000 karavīru no Baltijas valstīm, Albānijas, ASV, Kanādas, Lielbritānijas, Nīderlandes, Rumānijas un Vācijas.

"Sudraba bulta" sākotnēji bija nacionālās mācības, kas kopš 2014.gada izaugušas par starptautiskām mācībām ar plašu sabiedroto un partnervalstu dalību.

Ziņu lente
0