Analītiķi pārmet Krievijai slepenu ietekmi uz Latviju

© Sputnik / Владимир Сергеев / Pāriet pie mediju bankasSpasska tornis Sarkanajā laukumā Maskavā. Foto no arhīva
Spasska tornis Sarkanajā laukumā Maskavā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Amerikāņu analītiķi kārtējo reizi izsaka Krievijai apsūdzības par to, ka Maskava slepus cenšas ietekmēt Centrālās un Austrumeiropas valstis.

RĪGA, 15. oktobris — Sputnik. Krievija izvērsusi veselu slepeno ekonomisko un politisko pasākumu kampaņu, lai ietekmētu piecu Centrālās un Austrumeiropas valstu valdības. To starpā ir arī Latvija, teikts amerikāņu analītiskā centra ziņojumā, kas publicēts 13. oktobrī. Par to informē aģentūra LETA, atsaucoties uz Reuters.

Starptautiskā informācijas brenda Sputnik logotips. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
ASV uzskata, ka Krievija pārņem informācijas kontroli ar RT un Sputnik palīdzību

Slepenā ietekme

Ziņojums ieguvis nosaukumu "Kremļa stratēģijas rokasgrāmata: Izpratne par Krievijas ietekmi Austrumeiropā un Centrāleiropā". To sagatavojis Vašingtonas Stratēģisko un starptautisko pētījumu centrs (CSIS) sadarbībā ar Sofijā bāzēto Demokrātijas pētījumu centru (CSD).

Pēc ziņojuma autoru domām, Krievija cenšas "diskreditēt liberālās demokrātijas modeli un vājināt transatlantiskās saites". Šim nolūkam Maskava cenšas iekarot dominējošas pozīcijas Centrālās un Austrumeiropas enerģētikas tirgū, nostiprināt savu stāvokli citos ekonomikas sektoros, kā arī traucē korupcijas apkarošanas pasākumu veikšanu.

Analītiķi uzsver, ka Krievijas augošajai ietekmei visvairāk pakļauta Bulgārija, Ungārija, Latvija, Serbija un Slovākija.

"Zināmās valstīs Krievijas ietekme kļuvusi tik visaptveroša un endēmiska, ka tas apdraud nacionālo stabilitāti, kā arī valsts rietumniecisko orientāciju un eiroatlantisko stabilitāti," — teikts ziņojumā.

Kāda tad ir ietekme

Viens no pētījuma autoriem, bijušais ASV Valsts departamenta līdzstrādnieks, kurš nevēlējās nosaukt savu vārdu, pastāstīja, ka Krievija patiešām cenšas iegūt noteiku ietekmi Eiropas valstīs, taču piebilda, ka Baltais nams esot aizliedzis publiski apspriest Krievijas naidīgās darbības.

ASV viceprezidents Džozefs Baidens. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
ASV iznīcina Ukrainu centienos glābt Porošenko režīmu

"Krievi ir iesaistīti ilgstošā kampaņā, lai atgūtu to, ko Putins uzskata par viņu likumīgo buferzonu Austrumeiropā, nolūkā graut ne tikai NATO un ES, bet arī abu institūciju demokrātiskos pamatus," — aģentūrai Reuters paziņoja tās sarunbiedrs.

Pētījumā uzskatītas vairākas Krievijas lietotās metodes, ar kuru palīdzību tā cenšas ietekmēt Austrumeiropas valstu politiķus, piemēram, tādi "megadarījumi" kā kontrakts 12,2 miljardu eiro vērtībā par divu jaunu kodolreaktoru būvniecību Ungārijā vai uzņemēju atbalsts, kuri, saņemot politiskus posteņus, popularizē Maskavas intereses.

Pētījuma autori uzskata, ka Krievijas ietekmei visvairāk pakļauta Bulgārija, kur laikā no 2005. līdz 2014. gadam Krievijas ekonomiskā klātbūtne sastādījusi aptuveni 22% IKP.

Krievijas ietekmes izskaušanai Centrālajā un Austrumeiropā ieteikts atjaunot amerikāņu atbalsta programmas ar mērķi nostiprināt vietējās valdības.

Vainojama visos punktos

Aģentūra Reuters norāda, ka ziņojuma publikācija sakrīt ar agrāk neredzētām diskusijām par to, vai Krievija cenšas ietekmēt prezidenta vēlēšanu gaitu ASV, kas notiks 2016. gada 8. novembrī. ASV jau vairākkārt apsūdzējusi Krieviju visdažādākajos kiberuzbrukumos, kā arī par Hilarijas Klintones elektroniskās sarakstes publikaciju, taču konkrēti pierādījumi, kas apliecinātu Krievijas struktūru saikni ar minētajiem notikumiem, nav iesniegti.

Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров - Sputnik Latvija
Viedoklis
Lavrovs: Krievijas pacietība par ASV rusofobajiem izteikumiem ir izsīkusi

Taču tas netraucēja ASV valdībai apsūdzēt Krieviju. Ilgu laiku ASV oficiālās amatpersonas izvairījās no šīs tēmas, tomēr nesen Baltais nams publiski informēja, ka Krievija vainojama ASV Demokrātiskās partijas pasta servera uzlaušanā.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins noraidīja šīs apsūdzības, un Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņoja, ka ASV naidīgā attieksme pret Maskavu pēdējā laikā krasi pieaugusi.

Sergejs Lavrovs uzsvēra, ka centieniem apsūdzēt Krieviju par agresīvām darbībām pret NATO nav ne mazākā pamata. Diplomāts uzsvēra, ka Ziemeļatlantijas alianse turpina tuvoties Krievijas robežām, pie tam izvietojot militāro infrastruktūru Austrumeiropas valstīs.

Ziņu lente
0