Miris Izraēlas bijušais prezidents Šimons Peress

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasЭкс-президент Израиля Шимон Перес
Экс-президент Израиля Шимон Перес - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirms divām nedēļām Šimons Peress pārcieta insultu, un mediķi pieņēma lēmumu par medicīnisko komu. Ārsti konstatēja, ka viņa stāvoklis uzlabojas, taču vēlāk eksprezidenta veselība strauji pasliktinājās.

RĪGA, 28. septembris — Sputnik. Izraēlas bijušais prezidents Šimons Peress trešdienas rītā miris 93 gadu vecumā, neatguvies no insulta, ko pārcieta pirms divam nedēļām, ziņo RIA Novosti, atsaucoties uz Izraēlas televīzijas sniegtajām ziņām.

Peress miris aptuveni plkst. 3.00 pēc Izraēlas laika. Bijušais prezidents atradās slimnīcā kopš 13.septembra, kad viņš pārcieta trieku.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu pauda dziļas skumjas sakarā ar Šimona Peresa nāvi. Valdība gatavojas sapulcēties ārkārtas sēdei, lai godinātu bijušā prezidenta piemiņu.

Līdzjūtību sakarā ar Šimona Peresa nāci paudis arī ASV prezidents Baraks Obama. "Es vienmēr būšu pateicīgs par to, ka varēju saukt Šimonu par savu draugu," – teikts Baltā nama vietē publicētajā paziņojumā.

Savukārt ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns uzsvēra, ka Peresa darbam bijusi liela nozīme Izraēlas valsts dibināšanā.

Šimons Peress savulaik ieņēmis daudzus augstākos Izraēlas valsts amatus. Divkārt viņš bijis premjerministrs, un no 2007. līdz 2014. gadam ieņēma prezidenta amatu.

1994. gadā Šimons Peress, valsts premjerministrs Ichaks Rabīns un bijušais palestīniešu līderis Jasirs Arafats saņēma Nobela Miera prēmiju par ieguldījumu Oslo līgumā, kurā bija paredzēta Palestīnas valsts izveide.

Šimons Peress bija pēdējais vēl dzīvais Izraēlas politiķis, kas piedalījies valsts dibināšanā 1948.gadā.

Ziņu lente
0