Baltijas valstu vēstniecības vērtē ksenofobiju Lielbritānijā

© AFP 2023 / Fabrice CoffriniБританский флаг на фоне Биг-Бена в Лондоне
Британский флаг на фоне Биг-Бена в Лондоне - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Brexit britu ksenofobi pauž naidīgu attieksmi pret Lielbritānijā dzīvojošajiem ārzemniekiem. Visbiežāk naida izpausmes jūt poļi, taču arī Latvijas un Lietuvas vēstniecības stāsta par uzbrukumiem, kuru iemesls ir nacionālais naids.

RĪGA, 22. septembris – Sputnik. ES valstu vēstniecības Lielbritānijā apgalvo, ka pēc referenduma par valsts izstāšanos no ES arvien biežāki kļūst uzbrukumi, kuru iemesls ir nacionālais naids, raksta The Guardian

Ирландия - Sputnik Latvija
Īrijas vēstnieks aicina Latvijas iedzīvotājus uz Īriju

Latvijas vēstniece Lielbritānijā Baiba Braže uzaicināja brokastīs Ziemeļeiropas valstu vēstniekus, kurās tika apspriesta ksenofobijas paplašināšanās pēc Brexit. Viņa paskaidroja, ka neviens no uzbrukumiem Latvijas iedzīvotājiem nav tieši saistīts ar referendumu, taču atmosfēra pēc tautas balsošanas ļauj plesties plašumā verbāliem uzbrukumiem un ne tikai. Diskriminācija nav pieļaujama, un latviešu diasporai ir jāziņo par šādiem gadījumiem, uzskata vēstniece. Lielbritānijas valdība apgalvo, ka necietīs ksenofobiju. Bražes kundze paskaidroja, ka vardarbības uzliesmojums, kas radies pēc referenduma rezultātu izsludināšanas, ir mazinājies.

Latvijas vēstniecībai ir zināms par sešiem uzbrukumiem Latvijas iedzīvotājiem. Nepatīkamākais incidents noticis Notingemā, kur latviešu ģimenes mājā ielauzušies huligāni un likuši "nolādētajiem imigrantiem" vākties prom no valsts. Pēc referenduma Latvijas iedzīvotājus atteikušies apkalpot pastā Londonā un mobilo sakaru salonā Bristolē.

Lietuvas vēstniecība ziņoja par desmit incidentiem, piecus no kuriem izmeklē policija. Piemēram, septembra sākumā Ziemeļīrijā tika apšaudīta lietuviešu ģimenes māja. Lietuvas ārlietu ministra vietnieks Monvīds Bekešs pastāstīja, ka lietuviešu bērnus skolās aizskāruši ne tikai citi skolēni, bet arī viņu vecāki un pat skolotāji.

Lielbritānijas karogs Londonā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Nacionālisms pēc Brexit: migrantiem liek vākt kopā mantas

Taču visļaunāk pēc Brexit klājas poļiem. Augusta beigās Hārlovā par poļu strādnieka slepkavību tika aizturēti divi pusaudži. Pēc referenduma konstatēti astoņi uzbrukumi poļiem, septiņas reizes demolētas poļu mājas un firmas, ar aizvainojošiem grafiti zīmējumiem apzīmētas četras ēkas, tostarp arī kara memoriāls Portsmutā.

Britu naidīgā attieksme pret poļiem liek ciest arī citu valstu pārstāvjiem. Piemēram, Somijas vēstniecība ziņoja par četriem uzbrukumiem šīs valsts pilsoņiem. Britu ksenofobiem nekas nav iebilstams pret somiem, taču nereti viņus sajauc ar poļiem.

Ziņu lente
0