Politika

NASA atkarība no Krievijas "Sojuz" vēl kādu laiku saglabāsies

© NASA's Earth ObservatoryКосмический корабль НАСА
Космический корабль НАСА - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa administrācijas (NASA) pārstāvji pauda bažas par to, ka amerikāņu privāto kompāniju neveiksmju rezultātā tās atkarība no Krievijas "Sojuz" tuvākajā laikā nezudīs.

RĪGA, 4. septembris — Sputnik. Turpmākā privāto projektu atlikšana nozīmēs, ka kosmosa jomā Vašingtona arī turpmāk būs atkarīga no Krievijas, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti.

Kopš programmas Space Shuttle noslēguma 2011. gadā NASA ekipāžas starptautiskajā kosmosa stacijā (SKS) nokļūst ar Krievijas "Sojuz". Agrāk NASA apmierināja Krievijas pakalpojumu izmaksas, taču tagad administrācija sākusi sūdzēties par cenu pieaugumu. NASA galvenā inspektora ziņojumā teikts, ka kopš 2012. gada, kad ASV zaudēja iespēju patstāvīgi nokļūt kosmosā, vietas cena "Sojuz" ir pieaugusi no 26,4 miljoniem līdz 51 miljonam ASV dolāru. Par lidojumiem "Sojuz" Vašingtona jau ir samaksājusi 3,4 miljardus.

Raķetes starts kosmodromā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Pentagons uzskata, ka Krievija gatavo uzbrukumu ASV kosmosā

Ziņojumā paustas bažas par to, ka tuvākajā laikā komerciālās kompānijas SpaceX un Boeing nevarēs organizēt amerikāņu astronautu lidojumu no savas teritorijas. To programmas tiek pildītas ar novēlošanos, tāpēc NASA, "iespējams, nāksies pirkt vietas Krievijā, lai nodrošinātu amerikāņu turpmāko klātbūtni SKS." NASA neapmierina šī situācija – amerikāņu nodokļu maksātāju nauda joprojām papildina Krievijas kasi, savā rakstā vēsta Washington Post.

Kompānijas SpaceX raķetes Falcon 9 nesenais starts situāciju neuzlabo – NASA galvenā inspektora ziņojums tika sastādīts pirms nesekmīgā izmēģinājumu rezultātā. Incidenti ar SpaceX produktiem notikuši jau divkārt pēdējo 15 mēnešu laikā un apstiprināja ziņojumā paustās bažas.

Kompānijas Boeing pārstāvji jau ziņoja, ka pirmais lidojums ar ekipāžu atlikts līdz 2018. gada sākumā. SpaceX vadība apgalvo, ka kompānija iekļausies noteiktajos termiņos un nogādās astronautus orbītā 2017. gada beigās, taču NASA viņu solījumiem netic.

"Neskatoties uz apakšuzņēmēju optimismu, mēs uzskatām par maz ticamu, ka Boeing vai SpaceX varēs īstenot apstiprināto lidojumu uz SKS ar ekipāžu līdz 2018. gada beigām, ņemot vērā informāciju, ko esam saņēmuši audita rezultātā," – teikts ziņojumā.

Ziņu lente
0